AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Svaki balkon voli cvijetnu rapsodiju, ali prije nego što počnete da ga sadite, trebate znati koje cvijeće uopće odgovara vašem balkonu.

Jedna od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cvijeća je na kojoj se strani svijeta nalazi balkon.

Ako je on na jugu, izaberite biljke koje vole sunčevu svjetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu, nabavite cvijeće kojem više prija sjenka i hladovina. Ako na vašem balkonu preovladava sunce, ovo su idealne biljke:

1. Petunije

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvjetovima, jednom sedmično ih prihranjujte tečnim đubrivom za petunije bogatim željezom. Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni, a redovno im treba kidati cvjetove koji su se osušili.

petunije_boredpanda_5.jpg - undefined
Foto: Boredpanda: Petunije

2. Muškatle

Postoje dvije osnovne grupe – puzavice i grmolike muškatle. Puzavice imaju glatko lišće. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine od 90 centimetara. Ima ih raznim bojama, a cvjetovi su jednoredni ili višeredni.

3. Pustinjska ruža (Jerihon ruža)

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove. Cvjeta u prepoznatljivoj jarko ružičastoj boji koja je u sredini cvijeta svjetlija. Biljku nije potrebno đubriti niti joj davati dohranu, a ukoliko odlučite da joj ipak date, neka to bude rijetko i to samo tokom ljetnjih mjeseci.

4. Margarita (Bijela rada)

Ovo je višegodišnja biljka, grmolikog oblika s malim cvjetovima, bijelih latica sa žutim središtem, a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cvijeta.

Bijela rada - undefined
Foto: Facebook: Bijela rada

5. Verbena (Ljutovnica)

Uglavnom je nalazimo u crvenoj, ružičastoj te u plavoj, ljubičastoj, žutoj i bijeloj boji, sa zelenim tvrđim reckastim listićima, koje mogu na dodir ruke ostaviti lagan osjećaj peckanja. Postoji grmolika verbena i puzavica. Raste do 30 centimetara i sadi se u razmaku od 20 do 25 centimetara, piše Zadovoljna.hr.