hapsenje


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Sedam osoba iz Lukavca, Gračanice i Kalesije uhapšeno je jutros na šest lokacija, zbog sumnje da su druge osobe, među kojima je i više od desetoro djece prisiljavali na prosjačenje na području TK.

Policijska akcija je provedena po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, a ove osobe su privedene u prostorije MUP- a TK radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predane u nadležnost Tužilaštva TK.

Ovom grupom, kako je potvrđeno iz Tužilaštva, rukovodio je Šaban Salčinović.

– On je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače – potvrdio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva.