Screenshot 5 42
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 23, 2021 @ 12:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Uspjeh koji su postigli Fatima, Luka, Anis i Lejla pokazatelj su koliko mladih talenata imamo u Bosni i Hercegovini, a čiji rezultati tek budu vidljivi onda kada se postignuti rezultat jednostavno ne može zanemariti. Tako su se i u ovom slučaju sati provedeni u prostorijama Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologije (CERK), kao i propušten ljetni raspust, isplatili ovim mladim ljudima, koji su sada međunarodni prvaci u svojoj dobnoj kategoriji u robotici. Fatima Sidran, učenica Srednje škole u Stocu, bila je team liderica ove ekipe na koju je, kako nam kaže, izuzetno ponosna.

NER FIT

Nevjerica

– Mnogo sam se bavila dokumentacijom, organizacijom i podjelom rada. Također sam radila programiranje, pomagala u sastavljanju mehaničkih dijelova. Smjenjivali smo se kako bismo naučili i savladali sve komponente, jer cilj je ovdje i nešto naučiti. Kada smo saznali da smo ovogodišnji pobjednici, ostali smo zatečeni. Ne možete shvatiti da ste tako mladi postigli nešto veliko, govori za Oslobođenje Fatima.

image

Njen kolega na ovom zahtjevom projektu Anis Kazazić, učenik Druge gimnazije Mostar, govori da je za ovo takmičenje saznao od prijatelja iz škole, te su ga ranija iskustva kolega potakla na to da se i on ove godine prijavi za učešće.

– Prvi put za robotiku čuo sam od prijatelja iz škole, koji su učestvovali na prijašnjim takmičenjima i koji su mi pričali o lijepim iskustvima, tako da sam se odlučio prijaviti ove godine i evo tu sam. Bilo mi je veoma drago da smo pobijedili, puno emocija nakon toliko mjeseci rada, ali sve zahvaljujući ovoj ekipi, pojasnio je Anis.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Srednjoškolci
žale što zbog pandemije nisu mogli upoznati ostale ekipe i otići u Japan, dok predstavnici vlasti o mladima kao budućnosti ove zemlje i dalje samo pričaju

Luka Jurković, učenik Srednje škole u Čapljini, ljubav prema robotici njeguje još od malih nogu, a pobjedi se, skromno nam govori, nije nadao.

– Odavno me zanima elektronika i kako sam sazreo, ušao sam u svijet programiranja i sl. Robotika vam je veza programiranja i stvarnog svijeta, to je praksa. Mi kad isprogramiramo robota da se kreće ne vidimo samo na nekom programu gdje nam je rečeno da će se kretati već i fizički vidimo šta radi i kako. Pobjedu nismo očekivali iako smo dosta dugo bili prvi, priča Luka.

Najmlađa takmičarka u ovogodišnjoj ekipi bila je Lejla Nuhić, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Mostar, čije se interesovanje za robotiku probudilo za vrijeme takmičenja.

Spisak priznanja

– Ja sam najviše radila 3D printanje i 3D dizajniranje qube kocke. Radila sam i na dokumentaciji, jer je takmičenje online formata i vi sav rad predstavljate putem te dokumentacije. Ona treba biti precizna, detaljna i na engleskom jeziku napisana, pojasnila nam je Lejla.

Mentor i dugogodišnji profesor matematike i informatike ove ekipe Anes Hadžiomerović, koji je ujedno i predsjednik CERK-a, četvrti je put sa učenicima učestvovao na robotičkoj olimpijadi, a svake godine ekipa koju je predvodio nalazila se u vrhu najbolje rangiranih na takmičenju. Uprkos ovoj činjenici, vlasti i dalje ignorišu uspjehe učenika, jer podrška redovno izostaje.

image

– Ovo nam je četvrti put da se takmičimo. Do sada smo bili na robotičkoj olimpijadi u Mexico Cityju 2018, potom naredne godine u Dubaiju, gdje smo osvojili tri nagrade Outstanding mentor i dvije Safety rewards, također smo učestvovali i na međunarodnim takmičenjima u Turskoj, kazao je profesor.

Jedino za čime ova djeca žale, nakon iscrpnog iskustva, rada i pripreme za ovo takmičenje, jeste to što nisu dobila priliku upoznati se sa ostalim ekipama i posjetiti Japan, koji je trebao biti domaćin robotičke olimpijade. Predstavnicima vlasti, s druge strane, usta su puna mladih koje treba zaustaviti kako ne bi odlazili iz ove zemlje, ali se i dalje sve završava samo na priči.

LIDER