Oni su ponos BiH: Zlatni ljiljani za 24 godine osvojili 24 velike medalje

cb1c9df566900a3fde5fcea49ee25ae5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sve je počelo 1997. godine. Traje do danas, već duge 24 godine, a nadamo se da će trajati i u godinama koje su pred nama…

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobjedom protiv Brazila (3:1) jučer je osvojila bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju (titulu je ovojio Iran koji je u finalu bio bolji od reprezentacije Paraolimpijskog komiteta Rusije).

Zlatnim ljiljanima to je bila 24. medalja na velikim takmičenjima. Od davne 1997, Mirza Hrustemović, Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Asim Medić, Ismet Godinjak, Adnan Manko… i ostali zlatni momci, svake godine su osvajali po jednu medalju na najvećim takmičenjima.

ČITAJ JOŠ:  Vanredna sjednica Skupštine RK Čelik

Zaista, apsolutna dominacija, kada je u pitanju ovaj sport u Evropi, ali i na cijeloj zemaljskoj kugli.

Naš tim osvojio je sve što se moglo osvojiti. I teško će neko u bližoj budućnosti ponoviti ono što je njima pošlo za rukom.

U Tokiju su osvojili šestu paraolimpijsku mediju u isti toliko nastupa. U svojim vitrinama imaju i dva zlata sa POI (2004. godine u Atini i 2012. u Londonu), te tri srebra (2000. u Sidneju, 2008. u Pekingu i 2016. godine u Rio de Janeiru).

Devet puta su reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci bili prvaci Evrope, jednom viceprvaci, a dva puta su osvajali bronzane medalje na EP.

ČITAJ JOŠ:  Chelsea razbio Tottenham u londonskom derbiju i stigao na diobu prvog mjesta

Sa svjetskih prvenstava moigu se pohvaliti sa šest medalje. Tri puta su bili prvaci svijeta, dva puta su osvajali srebrene, a jednom bronzanu medalju.

Podsjetimo, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci na Paraolimpijskim igrama nastupila je u sastavu: Sabahudin Delalić (kapiten), Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Mirzet Duran i Safet Alibašić.

Stručni štab sačinjavali su: Mirza Hrustemović, Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović (sjedeća odbojka), a uz naš tim bili su i doktor Mirsad Muftić, te ekonom Dževad Šabeta.

ČITAJ JOŠ:  Sabahudin Delalić, kapiten bh. odbojkaša: Cilj je svjetsko finale, ne mogu obrećati zlato

Njihova imena ispisana su zlatnim slovima u historiju ovog sporta. Bravo momci, kapa do poda!

GODISNJICA
MARKETING

Total
6
Share