Oni su prodali najviše smartfona u 2019. godini

Prema podacima kompanija Counterpoint Research i Omdia Apple je proizveo dva modela među najprodavanijim pametnim telefonima tokom prošle godine: iPhone XR i iPhone 11.

Pozicija iPhonea 11 na drugom mjestu posebno je dobar rezultat uzme li se u obzir da je taj uređaj bio u prodaji tek tri posljednja mjeseca prošle godine.

Samsungovi uređaji su bili najprodavaniji u Evropi, zahvaljujući seriji Galaxy A (naročito modelu Galaxy A50), a modeli iz te serije drže još dva od prvih pet mjesta. Na preostala dva su iPhonei.

Apple je nedodirljivi predvodnik u Sjevernoj Americi (gdje je zauzeo pet prvih pozicija), dok je prvo mjesto u Kini pripalo tvrtci Oppo.

Globalnom ljestvicom najprodavanijih smartfona dominiraju Apple i Samsung. Zanimljivo, nijedan Samsungov top model nije se uspio probiti u sam vrh.

Prema podacima kompanije Omdia Apple ima pet smartfona u deset najprodavanijih, Samsung četiri, Xiaomi jedan (Redmi Note 7).

U Counterpoint Researchu taj je omjer ponešto drukčiji: šest za Apple, tri za Samsung i jedan za Oppo (A5), koji je prema njima bio najprodavaniji u Kini.

Obje kompanije nisu uvrstile kinesku firmu Huawei među prvih deset. Najviše se tome približio P30, koji je bio peti najprodavaniji smartfon u Kini (iza Oppa i Viva).

Ipak, ta je firma prošle godine bila druga po broju prodanih uređaja na svijetu, iza Samsunga i ispred Applea, piše Verge.

Tportal