Screenshot 1 98


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ako broj infekcija nastavi da pada novo ublažavanje mjera moguće je ponovo 1. aprila

Sa smanjenjem broja novih infekcija COVID-19 i vakcinacijom širom Švicarske, vlada te zemlje saopštila je da planira da od 1. marta počne ublažavanje nacionalnih mjera nametnutih u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

“Broj novih infekcija koronavirusom neprekidno opada poslednjih nedjelja. Međutim, epidemiološka situacija ostaje neizvjesna zbog novih, zaraznijih varijanti virusa”, objavila je Vlada Švicarske na svojoj veb stranici u petak.

U srijedu je Savezno vijeće Švicarske predložilo oprezno, postepeno ublažavanje mjera koje će omogućiti društvu da se ponovo otvori i da se nastavi ekonomska aktivnost. U izvještaju se navodi da istovremeno treba uložiti sve napore da se spriječi treći talas virusa.

Umjesto pet, biće dozvoljeno okupljanje 15 osoba ako su u pitanju privatni događaji na otvorenom.

Kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta, COVID-19 je teško pogodio lokalna preduzeća.

Švicarski hotelski sektor zabilježio je pad noćenja za 40 posto u 2020. godini u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je u petak Savezni zavod za statistiku.

Strana potražnja opala je za 66 posto jer su se turisti klonili putovanja zbog pandemije.

Ovakav pad, prema podacima Zavoda za statistiku nije zabilježen od kraja 1950-ih.

Od 1. marta trebalo bi da bude omogućeno otvaranje prodavnica, muzeja i čitaonica biblioteka, kao i otvorenih prostora u zoološkim i botaničkim vrtovima, kao i objekata za sport i razonodu, ali su 24. februara previđene dalje konsultacije 26 kantona ove zemlje.

Ministar zdravlja Alain Berset izjavio je da su dodatna popuštanja mjera moguća 1. aprila, pod uslovom da se stope zaraze zadrže na niskom nivou.

Švicarska je do sada prijavila 547.775 slučajeva koronavirusa i više od 9.200 smrtnih slučajeva među populacijom od oko 8,6 milion ljudi. Broj infekcija ove sedmice manji je za 20 posto u odnosu na prošlu nedjelju.

U petak je ovoj zemlji isporučeno oko 847.900 vakcina, prve doze primilo je 613.346 osoba, dok su 137.734 osobe primile obe doze vakcina.

Berset je rekao da ako se isporuke vakcina nastave po dosadašnjem tempu, svaka osoba u zemlji koja bude željela vakcinu treba da bude u mogućnosti da je primi do kraja juna.