Opao uvoz vozila u BiH zbog uvođenja Euro 4 standarda

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog izmjene regulative o motorima na vozilima koja se mogu uvesti u BiH, došlo je do smanjenja uvoza vozila u odnosu na prošlu godinu, potvrđeno je za Fokus.ba u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO).

Kako je istakao portaprol UIO-a Ratko Kovačević uvoz vozila je opao, ali je je vrijednost uvezenih vozila puno veća u odnosu na prošlu godinu.

“To znači da su se u 2016. godini uvozila vozila novije proizvodnje“, rekao je Kovačević za Fokus.ba.

U sedam mjeseci 2016. godine u BiH je uvezeno 36.154 komada putničkih motornih vozila ukupne vrijednosti 438,5 miliona KM, a prilikom uvoza obračunate su i naplaćene uvozne dažbine u iznosu od 92 miliona KM. U istom periodu prošle godine u BiH je uvezeno 37.332 vozila ukupne vrijednosti 317,4 miliona KM, a plaćene uvozne dažbine iznosile su 56,1 miliona KM.

Prema ovim podacima UIO-a vidljivo je da je u BiH tokom ove godine uvezeno 1.178 vozila manje u odnosu na isti period prošle godine.

Vijeće ministara BiH je početkom ove godine odlučilo da od 1. aprila u BiH mogu biti uvezena samo ona vozila koja ispunjavaju Euro 4 standard.

U obrazloženju odluke navedeno je da se uvođenjem ovog standarda prilikom uvoza automobila u BiH usklađuju najniži tehnički zahtjevi vozila s evropskim normama u ovoj oblasti te se smanjuje zagađenje okoliša i opasnost po zdravlje ljudi u BiH.

Motori Euro 4 ugrađivani su u vozila proizvedena od 2005. godine. Vozila koja su proizvedena prije 2005. godine više nije moguće uvesti u BiH.

GODISNJICA
MARKETING