OPASNA DROGA U SARAJEVU: Smrtonosni, a jeftini Spice na ulicama grada?!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

”Smjese za pušenje”, ”sol”, ”mix” – to su nazivi grupa droge poznatih u Rusiji kao Spice. Jeftina je i izgleda poput marihuane, ali može imati smrtonosan učinak. Sastav ove droge je hemijski, pa zbog toga što se njena formula stalno mijenja, jako ju je teško u potpunosti zabraniti.

Ta droga stigla je u Rusiju krajem 2000-ih kao legalna tvar. To je trenutno gotovo najpopularnija droga među mladeži koja stalno izaziva glavobolju kod policijaca. Prošle godine se u Rusiji desio izrazito veliki broj smrtnih slučajeva od posljedice ove droge. Spice je dostupan preko smart shopova u kojima se kupuje kao sol za kupanje ili osvježivač prostora, ali to su kombinacije raznih kemikalija, teških metala, benzena i crvenog fosfora.

ČITAJ JOŠ:  Nemamo struju, vodu, imamo ljubav (VIDEO)

Kako prenosi portal Vazda, ova opasna droga se pojavila u Sarajevu i posljednjih mjesec dana se može kupiti od “uličnih dilera”. Jeftinija je od marihune i jako sličnog izgleda.

Droga se sastoji od supstituta kanabisa, nekih hemikalija i može se rastopiti u čaju. Nakon pušenja, lako može izazvati trovanje ili dovesti do zastoja srca.

Ruski mediji su sve više zabrinuti zbog brzog širenja droge spice, što je podsjetilo na drogu “krokodil”, o kojoj se naširoko pričalo prošle godine. Ova droga uzrokuje ožiljke zbog kojih koža izgleda kao u reptila.

ČITAJ JOŠ:  Za 24 sata u Federaciji BiH 70 saobraćajnih nesreća

Avaz.ba

072INFO TV