Portal 072info

Opasne poruke šire se Messengerom

Na Facebooku se pojavio novi virus. Širi se putem Messengera.

Cyber kriminal se širi putem Messengera, i to tako da korisnici dobiju poruku od nekoga od svojih prijatelja, s linkom koji vodi na lažne, ali izgledom vrlo dobro kopirane verzije popularnih stranica, poput YouTubea. Nakon što korisnik ode na neku od stranica s linka, nudi se opcija preuzimanja malicioznog softvera.

Ironije radi, malware je prvi uočio jedan od istraživača sigurnosne kompanije Kaspersky, David Jacoby, koji se i sam našao na meti virusa. Rekao je da na Messengeru dobio poruku od osobe s kojom vrlo rijetko razgovara, a poruka je sadržavala riječi David Video, emotikon šokiranog izraza lica link na bit.ly-ju.

“Nekoliko sam minuta analizirao poruku, nakon čega sam shvatio da gledam tek u vrh ledene sante. Ovaj se malware širi putem Messengera, šireći tako brojne viruse, koristeći veliki broj domena, kako im se ne bi moglo ući u trag, i zarađujući veliki broj klikova”, rekao je. “Iako se čini da se malware prvenstveno širi putem Messengera, još uvijek nije jasno kako je do njega došlo. Može biti putem ukradenih profila, hakiranih pretraživača ili nečega sličnog”, rekao je Jacoby, prenosi Independent.

Objasnio je da link u poruci vodi na Googleov dokument, koji prikazuje nešto nalik na video koji se može pokrenuti, na kojemu je prikazana mutna fotografija preuzeta s profila hakiranog korisnika. Klik na lažni video vodi na jednu od brojnih internetskih stranica, ovisno o pretraživaču koji se koristi, lokaciji i operativnom sustavu.

Primjerice, Jacobyja je na Chromeu link odveo na lažnu verziju YouTubea, koja ga je pokušala navesti da preuzme maliciozni dodatak za Chrome. Na Firefoxu i Safariju link ga je odveo na stranicu koja prikazuje lažnu nadogradnju Flasha.

“Ljudi koji stoje iza ovih napada najvjerojatnije zarađuju veliku količinu novca u oglašavanju i imaju pristup velikom broju računa na Facebooku. Molim vas, nemojte klikati na ove linkove i, molim vas, nadogradite svoj antivirusni program!“, poručio je Jacoby.

N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box