Portal 072info

Opasnost prijeti iz ovih uređaja na tržištu BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na spisku nesigurnih proizvoda pronađenih na tržištu BiH našlo se još nekoliko uređaja, uključujući i rešo, koji predstavlja opasnost od požara, ali i strujnog udara.

Kako preciziraju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, u pitanju je električni rešo JX-1010A, porijeklom iz Kine.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Rešo predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer nema funkcionalno zaštitno uzemljenje. Poprečni presjek provodnika u napojnom kablu je manji od minimalno dozvoljenog za izmjerenu snagu aparata. Nije propisno označen. Uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u BiH”, istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Kako dodaju, nadležna inspekcija je naložila mjere obavještavanja potrošača o opasnom proizvodu te povlačenje proizvoda s tržišta i njegovo uništavanje.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili, a za vraćeni proizvod mogu dobiti povrat novca”, savjetuju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

I onima koji su kupili električni toster KENO tip KE-25 preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili. Razlog je sličan: proizvod predstavlja rizik od požara i povreda. Zemlja porijekla i ovog proizvoda je Kina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

“Ulazna snaga aparata je mnogo manja od nazivne snage. Površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je mnogo manja od minimalno dozvoljene”, preciziraju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Opasnost od požara i povreda predstavlja i električni uvijač za kosu RIZHEN tip RZ-118 (18RTA1255), čija je zemlja porijekla takođe Kina.

“Proizvod predstavlјa opasnost od požara i povreda jer je ulazna snaga manja od minimalno dozvoljene snage. Uz proizvod nije isporučeno uputstvo niti je propisno označen”, naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Nadležna inspekcija je naredila da se s tržišta povuče i ovaj proizvod, ali i njegovo uništavanje.

Nesigurnim proizvodom proglašen je i LED reflektor Sylvania, model: Start Track Spot Integral, a takođe je Kina zemlja porijekla.

Kako je pojašnjeno, zglobni nosač reflektora ima oštre dijelove i ivice koje prilikom česte upotrebe i pomjeranja mogu oštetiti izolaciju neutralnih i faznih provodnika i tako dovesti korisnika u opasnost od strujnog udara zbog dodira dijelova pod naponom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK Tuzla, smatra da bi više pažnje trebalo posvetiti kontrolama prilikom uvoza proizvoda.

“Da li može nešto da se uradi da se takvi proizvodi zaustave prije nego što uđu u trgovine? Ljudi imaju mala primanja, odu, kupe i onda vidite i sami šta u stvari kupe. Pitanje je koliko se proizvoda kupi prije nego što se ustanovi da su takvi kakvi jesu”, kaže Bulićeva za “Nezavisne”.

Po podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, analizom rezultata  proaktivnog  i  reaktivnog nadzora  iz  2019.  godine ustanovljeno  je  da najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine (80 odsto). Na tom spisku su i Turska, Bugarska, Italija, Ukrajina te Poljska.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Jesu li mjere u BiH blage: Pogledajte restrikcije evropskih država

072info.com

Prosječna neto plaća u BiH u avgustu 953 KM

072info.com

U BiH nemoguće dokazati da je neka životinja otrovana, nema toksikološke analize

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI