Opasnosti koje prijete tokom konzumiranja cigareta

o 3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pušenje cigareta jedan je od vodećih uzroka smrti na koje se može utjecati. Neke od negativnih posljedica pušenja su veoma dobro poznate: karcinom pluća je češći 25 puta kod pušača nego kod nepušača, gotovo svi ostali karcinomi su češći kod pušača, srčani i moždani udar su češći oko 3 puta, itd.

Javni prostori

Tu su i mnogobrojni drugi, manje poznati problemi. Žene pušači teže ostaju trudne, djeca žena pušača imaju manju tjelesnu težinu, rascijepljena usna je češća kod djece čije su majke pušači, osteoporoza je izraženija kod pušača, itd.

Da stvar bude još gora, pušenje izaziva negativne posljedice i kod nepušača koji borave u zapušenim prostorijama, zbog čega brojne zemlje ograničavaju pušenje u javnom prostoru.

Bosna i Hercegovina je na sramotnom posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanju reguliranje konzumiranja cigareta.

Pozitivni efekti

Još je samo u Rumuniji i Srbiji pušenje manje-više dozvoljeno svuda, sve ostale evropske zemlje ograničavaju ili potpuno zabranjuju pušenje na radnom mjestu, u restoranima, kafićima i slično.

Čak je i većina pušača svjesna koliko je pušenje štetno za zdravlje (i lične finansije), ali se teško odlučuju da ostave cigarete. Mnogi se boje da će trebati dugo vremena da osjete poboljšanje u zdravlju, ali se pozitivni efekti dešavaju brže nego što većina ljudi misli. Zdravstvene koristi počinju za samo sat nakon posljednje cigarete i nastavljaju se poboljšavati godinama.

Zdravstvene dobrobiti

Svaki prestanak pušenja donosi zdravstvenu dobrobit svim pušačima ubrzo nakon prestanka pušenja ili nakon nekoliko godina:

– unutar 20 minuta – opadaju broj otkucaja srca i krvni pritisak

– nakon 12 sati – nivo ugljenmonoksida u krvi pada na normalu

– 2-12 sedmica – cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana

– 1-9 mjeseci – smanjuju se kašalj i kratkoća disanja

– nakon godine – rizik od nastanka koronarne srčane bolesti smanjen je napola u odnosu na pušača

– nakon 5 godina – rizik od nastanka moždanog udara smanjen je 

– nakon 10 godina – rizik od raka smanjen je napola u odnosu na pušače

– nakon 15 godina – rizik od koronarne srčane bolesti izjednačen je riziku kod nepušača

GODISNJICA
MARKETING