Portal 072info

Opasnosti od neispavanosti: Debljanje, gubitak memorije…

Moderan način života – lošija i brza hrana, povećan stres, pušenje, alkohol, gust promet i ostali čimbenici, narušavaju san. Odmah nakon blagdana rijetko se tko vraća na posao punih baterija, a gubitak sna vidljiv je odmah. No problem nije u osjećaju pospanosti, već u problemima koje nastaju u tijelu zbog manjka sna. Gubitak pamćenja, smanjena koncentracija, debljanje i drugi problemi javljaju se kad tijelo ne dobije svoj odmor.

Američki i francuski znanstvenici objavili su u studiji iz 2009. godine kako su za “prijenos” i konsolidaciju memorije u mozgu zaslužni tzv. oštri valovi. Oni također prenose nove informacije iz hipokamusa u neokorteks, u kojem je pohranjena dugoročna memorija čovjeka. Ti su valovi najčešći i najintenzivniji za vrijeme najdubljeg sna. Gubitak memorije, odnosno jačanje veza, možete postići konzumacijom soka od jabuke, koji u sebi sadrži “ojačivač” acetilkolin.

Oni koji spavaju manje od šest sati dnevno za trideset su posto skloniji debljanju od onih koji spavaju sedam do devet sati dnevno.

Važnost vitamina C u slučaju pomanjkanja sna leži u njegovom utjecaju na smanjenje kortizola u organizmu. Dva do tri grama vitamina C, najbolje na malo “prazniji” želudac, smanjit će razinu kortizola, koji je jedan od odgovornih za debljanje. Prema studiji iz 2004. godine, osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno za trideset su posto skloniji debljanju od onih koji spavaju sedam do devet sati dnevno. Ako imate problema s debljanjem, manjak sna može biti jedan od uzroka. Osim u smanjenju kortizola, vitamin C pomaže i s količinom stresa.

Kofein je, osim što nas drži budnijima, važan jer nam ubija lažan osjećaj gladi. Naime, “neispavan” će organizam osjećati povećanu potrebu za hranom, no ona je lažna. Kofein pomaže u tome da se osjećaj gladi smanji, ali i da izgledamo barem malo odmornije.

Kako ne bi došlo do dugotrajnijih tjelesnih problema, poput onog s visokim šećerom, važno je vježbati. Bilo da je to krug po parku, par desetaka trbušnjaka ili uobičajena rutina u teretani, tjelovježba će šećer i inzulin u krvi držati pod kontrolom. Visok šećer vodi ka čitavom nizu drugih, još ozbiljnijih problema.

Uz navedene probleme, gubitak sna sukrivac je za ubrzano starenje kože, problema s nesanicom, ali i do gubitka seksualne želje i depresije. Osim prirodnih plodova, neke od problema možete pokušati riješiti i boravkom na svježem zraku i suncu. Svjetlost i prirodno okruženje daju energiju i podižu raspoloženje, a tako utječu na poboljšanje psiho-fizičkog stanja čovjeka.

Podijelite članak

Počitajte još

Promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji BiH manji za 8,2 posto

Redakcija

Dočekajte ljeto spremni: S dvije namirnice protiv zadebljale kože peta

Redakcija

Očekuje ga paprena kazna: Pijani Bosanac napravio haos u centru Švicarske (FOTO)

Redakcija

Oko joj je bilo zatvoreno, usta razvaljena, bila je modra i krvava: Mirko do detalja objasnio kako je Gagi krvnički pretukao Anabelu

Redakcija

Uznemirujući video: Vođa kavačkog klana teško ranjen, napadači zapalili automobil pa pobegli

Redakcija

Meteorolozi upozoravaju: Nevrijeme u dijelovima BiH u narednim danima

Redakcija

Glumački parovi koji su morali nastaviti saradnju na snimanju iako su raskinuli

Redakcija

Kako žene na Instagramu žele privući pažnju bivšeg partnera? I gdje griješe…

Redakcija

McLaren zbog COVID-19 otpušta 1.200 radnika

Redakcija

Ubio ženu dok je spavala bacivši na nju kobru

Redakcija

POGLEDAJTE KOLIKE SU PLATE DELEGATA: Špirić prednjači sa preko 5.000 KM

Redakcija

U 87. godini života preminuo poznati američki glumac

Redakcija

U BiH se otvara jedan od najsavremenijih tržnih centara u regionu (VIDEO)

Redakcija

Strahovito nevrijeme pogodilo dijelove Balkana, grom ubio ženu, led zabijelio sve (VIDEO)

Redakcija

Ronaldo ima novi imidž: Dobio pet miliona lajkova za samo sat vremena

Redakcija

Bh. pjevač ulazi u politiku, evo gdje vodi sugrađane ako pobijedi

Redakcija

Bicikl više nije siguran ni u kući

072info

Novalić rekao da se riješio Zorana Blagojevića, a bio s njim u Tuzli

Redakcija

Barcelona za Pjanića Juventusu daje svog velikog talenta

072info

Covid-19: Prva zemlja sa više od 100 hiljada mrtvih

Redakcija