Portal 072info

Opća biblioteka obilježava rođendan

Zenička Opća biblioteka juče je obilježila svoj 62. rodjendan.Najstarijim članovima uručene su zahvalnice i pokloni,zahvalnost je iskazana ustanovama i preduzećima koje su podržavale aktivnosti Biblioteke a potpisan je i sporazum sa listom „Naša riječ“ o realizaciji jednog značajnog projekta.
Opća biblioteka u Zenici osnovana je 15. januara 1954. godine.Iste te godine,tada učenicu prvog razreda osnovne škole,Azru Muminagić,u biblioteku je učlanio njen otac.Članstvo nije prekidala do danas.Kaže kako bi listovima knjiga koje je pročitala u tih šest decenija mogla opasati zemaljsku kuglu.
Opća biblioteka zahvalnicu i poklon u vidu knjiga uručila je i najstarijoj članici,94-godišnjoj Elizabeti Trlan te Ibrahimu Jalimamu.Zahvalnice za podršku radu i aktivnostima biblioteke,njen direktor Midhat Kasap uručio je danas i Muzeju grada Zenice te Radio Televiziji Zenica.Rođendanski dan zeničke biblioteke iskorišten je i za potpisivanje sporazuma o realizaciji jednog značajnog projekta.Radi se o digitalizaciji svih brojeva lista „Naša riječ“ izdatih od 15. februara 1956. godine,kada je izašao prvi broj,pa do kraja 2005. godine.Posljednjih deset godina „Naša riječ“ je digitalizovala sve svoje brojeve.Ovaj projekat,kaže Midhat Kasap,nastao je u saradnji sa Media centrom iz Sarajeva.
Prebacivanjem novina u digitalni format želimo spriječiti neminovni proces propadanja naše arhivske građe,ističe Anisa Ohran,direktorica „Naše riječi“.
Arhiva sa svim brojevima „Naše riječi“ biće neprocjenjiv izvor informacija i različite vrste građe za sve one koje zanima istorija Zenice u minulih 60 godina.
Zavisno od sredstava koja se obezbijede,realizacija projekta mogla bi se ubrzati a u njega bi se uključio i Muzej grada Zenice te „Naša riječ“.

rtvze.ba

Podijelite članak