Portal 072info

Opće stanje kvaliteta zraka u Federaciji BiH izuzetno nepovoljno

Opće stanje kvaliteta zraka u Federaciji je izuzetno nepovoljno, tim više što u pojedinim gradovima ova epizoda zagađenja traje sa veoma kratkim prekidima više od mjesec dana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na zdravlje građana negativno utiče ovakvo stanje jer dugoročna izloženost povišenim koncentracijama lebdećih čestica može izazvati i dugotrajne zdravstvene posljedice.

U Tuzli su prekoračene granične vrijednosti koncentracija sumpordioksida (srednje dnevne vrijednosti ugradu do 350 ug/m3), dok u Zenici ne radi niti jedan analizator sumpordioksida.

S obzirom na nepromijenu meteorološku sliku iz zavoda ističu da je nivo koncentracija ovog polutanta sličan onom iz prethodnih dana (preko 200 ug/m3).

Stanica za praćenje kvaliteta zraka u Živinicama od jučer je počela sa radom i prva mjerenja pokazuju slično opterećnje lebdećim česticama kao u Tuzli. Osim lebdećih čestica i sumpordioksida nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti za ostale mjerene polutante.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box