Općina u BiH u velikom problemu već 25 godina: ‘Ovo je nezamislivo u 21. vijeku’

Općina u BiH u velikom problemu već 25 godina: ‘Ovo je nezamislivo u 21. vijeku’

Općina Ljubinje već četvrt vijeka suočava se sa izazovom učestalih prekida opskrbe električnom energijom.

Bez obzira na protivljenje tadašnje lokalne uprave, 1998. godine, Ljubinje je povezano na mrežu u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa obećanjem Elektroprivrede RS da je riječ o privremenom rješenju. Nažalost, nakon 25 godina, ovaj problem još uvijek nije riješen. Načelnik Općine Stevo Drapić izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da se ovakvi problemi događaju u regiji koja bi trebala imati energetiku kao svoje najveće bogatstvo.

“Ljubinje prosto kuburi sa tim dugi niz godina sve do danas i još uvijek se nije izborilo sa ozbiljnim rješenjem ovog problema. Stalni su kvarovi na mrežama jer se mi opskrbljujemo električnom energijom iz Federacije. Linija koja opskrbljuje Ljubinje ide iz Stoca i dolazi do Ljubinja i prosto imamo jedan određeni dio prostora koji je nepokriven, nije nadležnost naše elektrodistribucije. Dok reagiraju radnici iz Federacije, prođe dosta vremena.

To je prosto nezamislivo da u 21. vijeku, u Hercegovini koja je izvor električne energije za čitavu RS mi kao općina imamo i dan danas problem sa opskrbom i nešto što nas da kažem vrijeđa jeste da smo mi jedina općina u istočnoj Hercegovini koja ne da nema nikakve koristi od energetskog sustava Elektroprivrede RS odnosno Hercegovine, već naprotiv samo štetu”.

Stevo Drapić naglašava da česti prekidi u opskrbi električnom energijom često uzrokuju značajnu štetu kako u firmama sa suvremenom opremom i strojevima, tako i u domaćinstvima.

“To je dosta puta nepodnošljivo, još u današnje vrijeme kada se tehnologije mijenjaju, kada prosto nove suvremene tehnologije ne poznaju tolika odstupanja i tako česte prekide. Imamo situacije da u mnogim firmama gdje su strojevi savremenog nekog tipa da čestim nestancima električne energije dolazi do ozbiljnih kvarova i ozbiljnih šteta u elektronskim pločama jer je savremena tehnologija došla na tu razinu da ta oprema ne prepoznaje tako česte prekide i oscilacije u naponu”, objašnjava Drapić.

Stanovnici Ljubinja, nažalost, već naviknuti na ovaj problem, pozivaju nadležne da im konačno osiguraju život dostojan čovjeka 21. vijeka. 

“To je kod nas u Ljubinju praksa postala. Čim zagrmi u Italiji nestane struje u Ljubinju. Šalu na stranu, ovo je baš veliki problem, kao da smo u kamenom dobu. Ako vlast bude htjela da to riješi neka rješava, red bi bio”, kaže nam jedan od anketiranih Ljubinjaca.

Rješenje je, kaže načelnik Ljubinja, da ova općina bude opskrbljivana strujom koja bi se distribuirala kroz sistem Elektroprivrede RS, a inicijalni razgovori na relaciji Općina Ljubinje i Elektroprivreda RS su obavljeni i postoji obećanje i naznake da se planira raditi dalekovod Veličani-Ljubinje čime bi problem opskrbe električnom energijom bio trajno riješen, piše portal Hercegovina.info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE