Portal 072info

OPĆINA ZENICA: ‘Organizovanje Nove godine na otvorenom je bacanje para’

Građani Zenice već pet godina mogu samo gledati na televizijskim prilozima kako to drugi bosanskohercegovački gradovi i njihove općine pokazuju interes da svojim građanima barem jednu noć u godinu posvete pažnju, te im omoguće organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom.

Posljednji zabiježeni doček na otvorenom u Zenici realizovao se 2009. godine, a nakon čega se svake godine pravdalo kako novčanih sredstava za takvo nešto nema. Interesantno je i to kako je novca nekada bilo, međutim najednom se novac za ovakvo nešto prestaje predviđati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Portal 072info već je pisao o mišljenjima građana Zenice koji žele da se ovakvo nešto organizuje, pa smo ponukani time ispred Udruženja građana 072info predali projekat za organizovanje dočeka na otvorenom u Zenici. Ponuđeni program predvidio je sve najsitnije detalje, a koji bi u svom programu ponudio zabavu za najmlađe, ali i za sve ostale dobi Zeničana i Zeničanki. 

Osim toga, koncept projekta temelji se na afirmaciji mladih i popularnih zeničkih talenata i izgrađenih estradnih ličnosti, stoga je upravo planirano da zenički pjevači, grupe i kulturno-umjetnička društva 31. decembra nastupaju u svome gradu, pred svojom publikom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas smo kontaktirali Službu za društvene djelatnosti Općine Zenica, a u razgovoru sa gospođom Fatom Srebrenica saznali smo kako je trenutni stav Službe da je organizovanje dočeka na otvoreno bacanje novca, te da nisu zainteresovani za podržavanje projekta ovog tipa.

Na sreću, ipak se u konačnom čeka konačna odluka načelnika, Husejina Smajlovića, koji će se izjasniti po ovom pitanju.

“Do sada smo zaprimili tri ponude, očekujemo još minimalno dva projekta sa istom namjenom. Međutim, novca nema za organizovanje dočeka, te je stav Službe za društvene djelatnosti Općine Zenica da poslije ljeta i poplava obilježavanje dočeka Nove godine nije prikladno. Nastojimo maksimalno pomoći ljudima koji su ostali bez krova, te smatramo da nakon pet godina nema potrebe da se organizuje doček Nove godine” – kazala je Fata Srebrenica, ispred Službe za društvene djelatnosti Općine Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Interesantno će biti, a što ćemo i pokušati, doći do saznanja gdje će uposleni Službe za društvene djelatnosti Općine Zenica dočekati 2015. godinu, u svojim domovima uz TV ekrane ili pak u nekom ugostiteljskom objektu, nakon čega ćemo uvidjeti koliko su uistinu obzirni spram dešavanja koja su se desila u maju mjesec.

Nastojali smo dobiti i konačan stav načelnika Husejina Smajlovića, ali zbog mnogobrojnih obaveza koje ima, prema riječima njegove sekretarice, isti nije u prilici davati izjave. 

Nažalost, grad Zenica će još jedan 31. decembar ispratiti baš kao i svaki drugi dan u godini, te ćemo biti uskraćeni za ono što mnogo manje općine uspijevaju organizovati. Prisjetit ćemo se samo predizborne kampanje, kada su se organizovali MEGA SKUPOVI na kojima se nije štedjelo, a sve to finansirali su upravo oni kojima se sada uskraćuje pravo da 01. januar dočekaju na Trgu Alije Izetbegovića u svome gradu, uz vatromet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Praveći projekat za organizovanje, UG 072info uspjelo je doći do okvirnih cijena svih pojedinosti neophodnih za organizovanje dočeka na otvoreno, pa posebno čuđenje izaziva činjenica da mizernu svotu novca nije moguće izdvojiti za cijeli grad, dok se u oktobru mogao izdvajati troduplo veći iznos novca za samo neke građane, pristalice vladajuće političke partije.

Ipak, zeničkoj javnosti preostaje 31. decembra izaći na prozore i nadati se da će barem vidjeti niskobudžetni vatromet koji će, nadamo se, uspjeti obezbijediti nadležni.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME