Portal 072info

Općinsko vijeće donijelo odluku: U ovom bh. gradu nedjelja će biti neradni dan

Screenshot 2 1317
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na sjednici Općinskog vijeća općine Kiseljak razmatrano je 15 odluka, a jedna od njih je Odluka o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti na području općine Kiseljak.

Naime, nakon što je na posljednjoj sjednici povučena s dnevnog reda, Odluka je dobila potrebnu većinu. Istu su podržali svi vijećnici iz kluba HDZ-a, dok su se kao suzdržani izjasnili Marinko Ilijašević (HSP) i Nenad Rajić (HDZ 1990), a protiv ove odluke su bili Nihad Junuzović (SDP), Hikmet Karasalihović (DF) i Izudin Dahija (SDA) te Nedžad Džafić (SDP), uz obrazloženje kako trenutno situacija nije pogodna za skraćivanje radnoga vremena. Jedna vijećnica SDA je bila spriječena prisustvovati te je konačno rezultat bio 16 glasova u koristi Odluke, dva suzdržana i četiri protiv.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prethodno je podržan i amandman kluba SDA kojim se dopušta rad nedjeljom benzinskim pumpama i to do 16:00 sati te će ova dopuna biti uvrštena u Odluku koja je od svog prvotnog izdanja prethodno doživjela još određene izmjene poput onih vezanih za mesnice kojima je rad nedjeljom dozvoljen do 12 sati nedjeljom.

Nedjeljom će raditi i barem jedna dežurna apoteka, pekare mogu raditi do 14:00 sati dok je trgovinama, kladionicama, internet klubovima rad nedjeljom zabranjen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako pišu mediji, brojne su lokalne zajednice donijele slične odluke u BiH pogotovo za vrijeme aktuelne pandemije jer ovakav način rada olakšava poduzimanje mjera za osiguranje higijene i zdravlja kao i vršenja obvezne dezinfekcije prostora. Ista je uglavnom naišla na odobravanje društvene zajednice a njenom izglasavanju prethodila je široka javna rasprava sa svim zainteresiranim subjektima, prenosi Bljesak.

Podijelite članak
  • 20
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)