OPEC najvjerovatnije neće smanjiti proizvodnju nafte na sastanku u nedjelju

OPEC i njegovi saveznici vjerovatno neće odlučiti o daljnjem smanjenju opskrbe naftom na sastanku u nedjelju uprkos padu cijena nafte prema 70 dolara po barelu ove sedmice, rekla su u petak dva izvora iz saveza, iako je drugi rekao da je ishod još uvijek nejasan.

OPEC+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike predvođene Rusijom, pumpa oko 40 posto svjetske sirove nafte, što znači da njegove političke odluke mogu imati veliki utjecaj na cijene nafte.

Dva izvora iz OPEC+ rekla su da ne očekuju da će grupa dogovoriti daljnja smanjenja proizvodnje u nedjelju, kada se ministri OPEC+ okupe u Beču. Prije toga, ministri OPEC-a sastat će se u subotu u 11 sati.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman i njegove kolege iz Alžira i Ujedinjenih Arapskih Emirata među onima su za koje se očekuje da će stići u Beč kasnije u petak, rekli su izvori.

Kako su se ekonomski izgledi pogoršavali, nekoliko članica OPEC+ u aprilu je obećalo dobrovoljna smanjenja počevši od maja, dodajući smanjenju od 2 miliona barela dnevno dogovorenom prošle godine.

Drugi izvor rekao je da je prerano da bismo bili sigurni u ishod u nedjelju, a bilateralni razgovori između ministara očekuju se prije sastanka. Četvrti izvor rekao je da se razmatra ideja o formaliziranju dobrovoljnih rezova kao odluke OPEC+.

Iznenadna objava u aprilu pomogla je podići cijene nafte za oko 9 dolara po barelu na više od 87 dolara prije nego što su se u petak povukle na 75 dolara, pod pritiskom zabrinutosti oko globalnog ekonomskog rasta i potražnje.

Prošle je sedmice princ Abdulaziz rekao ulagačima za koje je rekao da snižavaju cijenu nafte da “pripaze”, što su mnogi promatrači tržišta protumačili kao upozorenje na dodatna smanjenja opskrbe.

Ipak, potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak naknadno je rekao da ne očekuje nikakve nove korake OPEC+ u Beču, izvijestili su ruski mediji.

Klix