covid koronavirus bolnica medicinari pacijenti ilustracija 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zagrepčaninu M. M. (59) dva mjeseca nakon prvih simptoma Covida-19 i dva mjeseca od bolničkog liječenja i danas pluća rade s pola kapaciteta, uzima tri različita lijeka i teško se penje stepenicama.

“Doktorica mi je rekla da su me spasili kortikosteroidi. Oni su bili ključni u liječenju, da nije bilo medrola, ostao bih doživotno na kisiku”, rekao je za Večernji list ovaj prethodno zdrav muškarac.

Prvo se 6. decembra javio jak kašalj, pa visoka temperatura i otežano disanje, da bi u Kliniku za infektivne bolesti bio primljen 16. decembra s obostranom upalom pluća.

Saturacija mu je bila jako niska i odmah je stavljen na kisik kao srednje težak bolesnik. Od napora jutarnje higijene zasićenost krvi kisikom znatno bi padala, da bi se poslijepodne nakon mirovanja digla, ali bez maske s kisikom nije išlo.
Već 5. januara je prebačen u Arena centar gdje je bio nekoliko dana. Više nije bio zarazan, ali mu je saturacija bila ispod 90, tako da nije u stanju samostalno disati i ljekari odlučili dalje ga liječiti na pulmološkom odjelu KBC-a Sestre milosrdnice. Kući je konačno pušten 14. januara.

“Prošli četvrtak na kontroli rekli su mi da se popravilo i da su mi pluća funkcionalna 50 posto. Saturacija tj. zasićenost krvi kisikom mi je 92-93%. Izlazim pomalo iz kuće, ali osjećam velik gubitak snage, a najveći problem mi je uspinjanje po stepenicama. To predstavlja ogroman napor, a isto su mi rekli i drugi koji su preboljeli COVID-19. I dalje uzimam medrol, lijek protiv zgrušavanja jer sam imao ugrušak i plućnu emboliju, te lijek kojim se štiti želučana flora”, rekao je M. M. (59).