KOMENTAR DANA

Opomena čovječanstvu

Opomena čovječanstvu

Nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici bit će predstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u UN-u. O konačnoj rezoluciji, na kojoj se još radi, zemlje članice UN-a mogle bi se izjašnjavati na sjednici Generalne skupštine UN-a početkom maja. Rezoluciju sponzoriraju Sjedinjene Američke Države, Italija, Francuska, a, osim njih, na ovoj listi su i Njemačka, Albanija, Čile, Finska, Irska, Jordan, Lihtenštajn, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Ruanda, Slovenija i Turska.

Nakon što je Međunarodni krivični sud u Hagu u nizu slučajeva nedvojbeno utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, usvajanje ove rezoluciji bit će još jedan korak da se ova činjenica dodatno utvrdi i sačuva kao opomena čovječanstvu za buduća pokoljenja, a žrtvi nakon svega pruži makar moralna satisfakcija.

Najveći dio svijeta nema apsolutno nikakve dileme i nedoumica šta se desilo u Srebrenici i da je tamo počinjen stravičan genocid.

No, ono što je prihvatio sav civiliziran svijet i dalje neće da prihvate Srbija i RS. Aleksandar Vučić upire i nogama i rukama da nekako spriječi usvajanje rezolucije, dok Milorad Dodik, s druge strane, prijeti (koji put po redu?) da će u slučaju da rezolucija bude usvojena Republika Srpska krenuti u nezavisnost?

Poricanje je završni stadij genocida. Patologija u kojoj se zločin i dalje negira i sukobljava s ostatkom svijeta najveću štetu nanosi upravom tom srpskom narodu koji drži u okovima zablude, primitivizma, gnjeva i srama. Nije rezolucija ta koji srpski narod označava genocidnim, nego to upravo rade njihovi lideri odbijanjem da prihvate presuđenu i nedvojbeno utvrđenu činjenicu. Kao što ni presude za genocid nisu presude svim Srbima, ali jesu onim Srbima koji smatraju da su to presude svim Srbima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS