Oporavak od premalo spavanja traje duže nego što mislite

1647342378 1629448631 shutterstock 692204278 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako možda mislimo da će jedna ili dvije noći dobrog sna moći da “isprave” tjelesni sat, istraživanje je otkrilo da ni sedam dana dobrog sna neće moći da nadoknadi ili ispravi sedmicu kasnog odlaska na spavanje i ranog ustajanja.

Nedostatak sna prijeti i fizičkom i mentalnom zdravlju, a statistika ukazuju na to da 45 posto stanovništva pati od problema povezanih sa spavanjem.

Nova studija je pokazala da ljudi koji su deset dana spavali 30 posto manje nego što im je bilo potrebno nisu u potpunosti oporavili svoju kognitivnu funkciju ni nakon sedam noći dobrog sna.

ČITAJ JOŠ:  Trikovi pomoću kojih će vaš ten biti preplanuo i dugo nakon ljeta

Iako je sprovedena studija bila mala, stručnjaci za spavanje slažu se s njenim rezultatima.

“Ono što je studija pokazala je da postoje stvari poput pamćenja i brzine mentalne obrade koje ne mogu tako brzo da se obnove”, rekao je dr Rej Dasgupta.

Stručnjaci kažu da je mozgu potreban neprekidni ciklus spavanja kako bi naučio nove vještine, stvorio nova sjećanja i oporavio um i tijelo od dnevnih aktivnosti.

Čak i ako preskočite odgovarajuću količinu sna samo jednu noć ili ako stalno spavate manje od sedam sati, to će svakako imati uticaja, piše Metro, prenosi 24 sata.hr.

ČITAJ JOŠ:  WHO upozorio na štetnost električnih cigareta, traže stroge propise
GODISNJICA
MARKETING