Oprašivanje bumbarima od značajne koristi za poljoprivrednike

Proizvođači koji žele poboljšati kvalitet i obim usjeva u staklenicima, u posljednjih nekoliko decenija sve češće koriste metodu oprašivanja bumbarima, a u cilju zaštite biljaka i zamjenu za hemijska sredstva, javlja Anadolu Agency (AA)

Većina biljaka ovisi o kukcima oprašivačima, a za mnoge proizvođače pravi izbor su bumbari, s obzirom na to da ovi kukci bolje podnose vremenske uslove od pčela.

Oprašivanje bumbarima zahvalno je prilikom u staklenicima i u toku ranih i kasnih nasada. Proizvođači koji žele povećati obim proizvodnje, poboljšati kvalitet i time smanjiti troškove, sve češće biraju metodu oprašivanja bumbarima. Ovakva metoda posebno je zahvalna prilikom uzgoja voća i povrća, naročito paradajza, krastavica, patlidžana, tikvica, paprika…

Hasan Huseyin Altintas, iz Antalije, u Republici Turskoj, uzgojem i izvozom bumbara bavi se od 1997. godine.

Podsjetio je kako su bumbari veći od pčela, a mogu raditi i na niskim temperaturama, i vjetrovitom vremenu. Ipak, s obzirom na to da ne mogu dugo letjeti, ne mogu se mnogo udaljiti od vrta u kojem rade.

Altintas podsjeća da se i sve više kupaca okreće zdravijem načinu ishrane i preferira namirnice u čijem uzgoju nisu korišteni hemijski preparati.

”Bumbari donose radost i proizvođačima i potrošačima”, rekao je Altintas koji je dodao kako bumbare izvoze i na strano tržište.

Upozorio je da oprašivanje hormonima može naštetiti biljkama i dovesti do smanjivanja kvaliteta voća i povrća, jer nije riječ o prirodnom procesu, a ručno oprašivanje iziskuje mnogo vremena.

Prethodni članakSamoubistvo u Zenici: Muškarac skočio u smrt sa osmog sprata solitera
Sljedeći članakPokrenuli uspješan biznis u vrijeme pandemije u BiH