Portal 072info

Oprez: Internetom kruži nezaustavljiv virus

Kako internet sve više napreduje i postaje složeniji, tako napreduju i virusi koji haraju na njemu. Ovih dana pronađen je najsloženiji i najopasniji virus ikada, pod nazivom “Kareto” (Careto), koji će kompromitovati vaš računar kako bi sakupio veliki broj informacija, navodi se u izvještaju softverske firme ”Kasperski”, koja se bavi zaštitom podataka na računarima.

Virus se širi putem mejlova koji na prvi pogled djeluju legitimno (poput britanskog ”The Guardian” ili ”Washington Post”). U njima se nalazi link koji vodi na sumnjive sajtove koji će skenirati vaš računar i pokušati da ih inficira.

Kada ”Careto” zarazi računar on počinje da prikuplja lozinke, prati promet na mreži, razgovore na Skype-u i rad sa podacima. Pored svega ovoga on može da se proširi na sve računare sa kojima ste povezani. Ovaj virus napada ”Vindouz”, ”Mac OS X” i ”Linux”, a ”Kaspersky labs” navodi da bi se uskoro mogla pojaviti i verzija za ”Android” i ”iOS”.

Raniji virusi širili su se nekontrolisano, a ”Careto” ima jasne ciljeve. ”Kaspersky” je prikupio podatke o tome koga ovaj virus najviše napada i došao je do rezultata da je većina napada izvršena na državne institucije, ambasade, istraživačke organizacije, naftne i razne druge kompanije.

Zanimljivo je to što niko ne zna odakle ”Careto” dolazi, a pretpostavlja sa da je ovako složen softver mogla da stvori samo neka državna obavještajna agencija. S obzirom da je riječ ”Careto” španskog porijekla, možda je u pitanju neka država u kojima se ovaj jezik govori, mada nije poznato koja od njih bi bila u stanju da razvije ovako nešto.

Vesti online

Podijelite članak