OPREZ: Ovo je prava ISTINA o sokovima iz tetrapaka

Doktoru se javio mali pacijent sa bolovima u stomaku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Njegova mama posumnjala je da bi uzrok tegoba mogao biti sok koji je popio i prerezali su ambalažu i, kako vidite na fotografijama – unutra su naišli na debeli sloj zelene sluzi, plijesni koja se nakupila na unutrašnjem dijelu ambalaže, kojeg najčešće ne vidimo.

Doktor je pojasnio da nije neko veliko iznenađanje ono što je pronađeno.

Već i ulazak malih količina vazduha nakon što se otvori sok za prvu konzumaciju, omogućit će razvoj gljivica, većom ili manjom brzinom. Sreća je utoliko što ova vrsta plijesni zapravo vrlo rijetko može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe, piše “Narodnamedicina“.

Doktor, međutim, iz sasvim drugih razloga preporučuje da se djeci što manje daje ova vrsta sokova i preporučuje korištenje prirodnih sokova u staklenoj ambalaži, onako kako su ih pripremali naši stari.

Zašto?

S jedne strane “moderni” sokovi prepuni su nezdravih zaslađivača. S druge strane, proizvođači koriste različite konzervanse baš da bi spriječili razvoj sluzi i plijesni kao na slikama (ovaj sok je bio proizveden bez konzervansa), ali uticaj na zdravlje tih konzervansa najčešće nije posebno dobar. Naposljetku isto se može reći i za različite “poboljšivače ukusa” koji se često stavljaju u industrijski proizvedene sokove.

Dakle, nema dileme – najbolji su prirodni, cijeđeni sokovi po receptima naših starih!