Portal 072info

Oprez pri čitanju ljubavnih romana

womanreadingSvaka djevojka ali i poneki muškarac uživaju čitajući ljubavne romane. U njima pronalaze savršene ljubavnike, moderne i neustrašive prinčeve i princeze gdje se obavezno spašava voljena ili voljeni od svakog zla, a pri tome naravno ne zaboravimo da im niko ne može stati na put beskrajne ljubavi… Sve je to divno, ali psiholozi upozoravaju da previše ljubavnih romana iskrivljuje slike realne ljubavi i seksa.

U ljubavnim romanima, kako smo već napisali, opisuju nerealne veze između ljudi. Zapleti, ljubavni trouglovi, velike razlike u godinama apsolutno ne predstavljaju nikakve prepreke te su tako lijepo smišljeni da mnogi čitajući takve ljubavne romane, pomisle da je sve to i u stvarnom  životu moguće.

Svako pri čitanju ljubavnog romana, poistovjećuje se sa glavnim likom. Ona je uvijek prelijepa, snažna, savršena a pritom i voljena. Ona je sve ono što bi svaka djevojka željela da bude i zato se svaka djevojka i ubaci u priču prateći tok događaja baš kao da se dešava upravo nama. Problemi se stvaraju kada se previše udubimo u priču. Tada zamišljamo sve detaljno i čini nam se da stvarno osjećamo ono što glavna junakinja osjeća. Svaka čitateljka je sigurno osjetila onaj prvi poljubac sa savršenim neznancem, strast za onim koji se poslije pojavljuje, uzbuđenje pri zagrljajima. Ta osjećanja nisu realna, budimo realni, to se rijetko ili nikada ne dešava u stvarnom životu.

Uljepšane slike savršenih ljubavi, veza, partnera donose razočarenje onda kada sve to u stvarnom životu ne pronađemo. Žene koje se vode ljubavnim romanima, i koje ubjede sebe da su takve priče moguće postaju nezadovoljne kada se upuste u ljubavnu vezu u kojoj nema heroizma i te životinjske strasti ili gdje ona nije centar svijeta svog partnera, odnosno kada on ne čini sve one stvari koje čine likovi iz romana.

 Takođe, vođenje ljubavi je uvijek savršeno, dešava se na isključivo najljepšim mjestima, naravno ne razmišlja se o zaštiti, bez raznih problema, To je moguće samo u ljubavnim romanima. Naravno tu je najveći problem maštanja onih koje u svom životu još nisu iskusile seks. Čitajući sočne, detaljne opise očekuju da im se isto to desi, a onda naravno pri samom svom činu ostaju nezadovoljne. U potragama za savršenim seksom kao iz romana često mjenjaju partnere, što ih još više udaljava od besprijekornog ljubavnog sjedinjavanja.

Naravno ako ljubavne romane čitate samo iz zabave, a pri tome ste svjesne realne slike svijeta u kojem živite, ne morate brinuti. Zabavite se uz knjigu, ali prepustite se samo stvarnim osjećanjima.

 

Podijelite članak