Portal 072info

Oprez: Svi primjerci ovog tipa brusilice moraju se povući s bh. tržišta i uništiti

Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH završili su zajednički projekat nadzora ručnih električnih brusilica.

Cilj projekta je bio utvrditi da li su ručne električne brusilice, koje se stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine, sigurne za korištenje.

Kontrolisano je sedam različitih tipova ručnih električnih brusilica i utvrđeno da pet ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve Naredbe o sigurnosti mašina, te da za potrošače mogu predstavljati rizik od povreda. Za jedan od ovih tipova proizvoda je utvrđeno da predstavlja ozbiljan rizik od strujnog udara i požara, objavljeno je na internet stranici Agencije.

Utvrđeno je da mašine nisu propisno označene, uz mašinu nije isporučeno uputstvo za upotrebu i sigurnosno uputstvo, prevod istih na jedan od službenih jezika BiH ili uputstvo nije bilo kompletno, površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu mašine je bila manja od propisane, a izjava o usklađenosti mašine nije priložena uz svaki proizvod.

Za četiri neusklađena tipa proizvoda nadležni inspekcijski organi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH su poslovnim subjektima naložili mjere privremenog povlačenja proizvoda s tržišta do otklanjanja neusklađenosti, a za jedan tip proizvoda je naloženo povlačenje sa tržišta i uništavanje.

Poslovni subjekti su izvršili usklađivanje četiri tipa (219 komada) neusklađenih ručnih električnih brusilica s odredbama propisanim Naredbom o sigurnosti mašina, a jedan tip (6 komada) neusklađenog proizvoda je uništen.

Faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box