OPREZNO SA SREMUŠEM: Jedan mrtav, troje teško otrovano

Podijelite vijest

sermus

Biljka sremuš se lako može zamijeniti otrovnom biljkom mrazovac, zbog čega je potrebna izuzetna opreznost pri njenom korištenju.

U proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo primljene su četiri osobe sa kliničkim znacima teškog trovanja hranom.

Svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali biljku sremuš.

“Od navedena četiri pacijenata jedan je preminuo. S obzirom da se na našoj Klinici ne radi toksikološka analiza, a da porodica nije dozvolila obdukciju, postoji visoka sumnja da je smrtnom ishodu doprinijelo trovanje”, kazala je Muamera Šehić, portparolka Kliničkog centra.

Biljka sremuš se lako može zamijeniti otrovnom biljkom mrazovac, zbog čega je potrebna izuzetna opreznost pri njenom korišćenju. U maju 2012. godine stanovnica Gornjeg Vakufa preminula je od trovanja biljkom mrazovac, a njen muž je tada bio u životnoj opasnosti. U Hrvatskoj su u tom periodu preminule dvije osobe, a više ih je bilo otrovano.

Mrazovac je vrlo sličan sremušu, ali je vrlo otrovan. Već pet grama te biljke opasno je po život. Radi se o vrlo otpornoj lukovičastoj trajnici, porijeklom iz Velike Britanije, i vrlo je sličan i biljci Šafran. Razlika između mrazovca i šafrana može se i osjetiti jer šafran miriše na bijeli luk, a mrazovac ne.

Beta