AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osobe inicijala N. M. (35) iz tog grada zbog sumnje da je maloljetnu kćer prisilio na udaju za B. Š., za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu.

On je optužen za trgovinu ljudima, kao i za verbalno i fizičko nasilje u porodici kojim je trinaestogodišnju kćer prisilio na vanbračnu zajednicu, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

– Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š., a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu. Pored trgovine ljudima, N. M. je optužen i da je prethodno vršio nasilje nad njom, čineći to i prema supruzi, verbalno i fizički ih zlostavljajući najčešće pred drugim maloljetnim članovima porodice, natjeravši tako trinaestogodišnjakinju na vanbračnu zajednicu – navodi se u optužnici dostavljenoj Osnovnom sudu Distrikta.

U nastavku postupka, sud je u cijelosti potvrdio optužnicu kojom se N. M. tereti za krivično djelo trgovine ljudima s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina.

Za trgovinu ljudima ovo tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu i protiv osobe inicijala Š. Š. (26) zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu.

On je optužen da je od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači i da osobama koje pokažu interesovanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu, navodi se u saopćenju.