Portal 072info

Optuženi za zločin u Sokolinama negirao krivicu | Sabahudin Habib: Nisam ih ubio iz niskih pobuda

Sabahudin Habib, optužen za trostruko ubistvo u Sokolinama, nadomak Donjeg Vakufa, koje se dogodilo 21. marta ove godine, jučer se pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku izjasnio da nije kriv za djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret. Optužnica ga tereti za ubistvo Omera Bašića, Ševke Draginovića, Ferida Rahmanovića u sticaju s krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Jedan priznao

– Nismo počeli pregovore s Tužilaštvom o priznanju krivice, jer moj branjenik ne priznaje ubistvo iz niskih pobuda, koje mu se optužnicom stavlja na teret. Ne spori ubistvo, ali spori da je to bilo iz niskih pobuda – kazao je travnički advokat Bekir Ferizović, koji po službenoj dužnosti brani optuženog Sabahudina Habiba.

Sabit Habib, kojeg optužnica tereti za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje i za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih materija, pred sutkinjom Lazarelom Porić izjasnio se da je kriv.

– Odbrana se obratila Tužilaštvu sa zahtjevom da se stupi u pregovore o priznanju krivice, ali su me iz Tužilaštva obavijestili da uopće ne žele pregovarati u ovoj krivičnoj stvari – kazala je Branka Praljak, braniteljica optuženog Sabita Habiba.

Sabit Habib kazao je sutkinji kako je odluku o priznanju donio u konsultaciji s braniteljicom i bez bilo kakvih pritisaka.

Nema pregovora

Arnel Habib, Sanel Habib i Avdo Habib, koje optužnica tereti za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje, izjasnili su se da nisu krivi.

– Meni je žao djece, a mene mi nije žao – kazao je 75-godišnji Avdo Habib.

Uskoro se može očekivati i zakazivanje glavnog pretresa u slučaju trostrukog ubistva koje je u proljeće ove godine potreslo srednju Bosnu.

Zatraženo ukidanje pritvora

Optuženom Sabahudinu Habibu ranije je određen pritvor, koji se svaka dva mjeseca kontrolira. Ranija odluka istječe 17. septembra.

– Pritvor je određen prije šest mjeseci. Ukidanje pritvora ne bi dovelo do uznemiravanja građana, a nema vanrednih ili nekih novih okolnosti. Odbrana predlaže mjere zabrane, jer Tužilaštvo nije dostavilo nove dokaze – kazao je branilac Bekir Ferizović.

O ovom prijedlogu naknadno će odlučiti postupajuće vijeće.

Avaz.ba

Podijelite članak