ht 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika / Izdvojeno
Kurbani 2021

Stravičan zločin koji se dogodio početkom januara ove godine u Zenici kada je Caner Taylan, državljanin Turske svirepo ubio dvojicu trgovaca devizama Ramiza Odobašić i Arslana Mujića, dobio je svoj tužilački epilog.

Naime, protiv ubice je podignuta optužnica koja obiluje stravičnim i krvavim detaljima hladnokrvne likvidacije čiji je motiv koristoljublje. Prema navodima optužnice Turčin je osmislio plan da od trgovaca devizama ukrade novac, a da ih potom ubije.

On je, kako je navedeno u optužnici, 13. januara ove godine u Zenici, oko 9 sati, pripremio nož dužine 32,5 centimetara koji je ponio sa sobom i stavio ga u najlonsku vrećicu pored ručice mjenjača u svoj kombi.

Hladnokrvno zaklao čovjeka

Potom je mobitelom dogovorio sastanak sa Odobašićem u ulici Safvet bega Bašagića u neposrednoj blizini zgrade Elektrodistribucije Zenica. Na dogovoreno mjesto, piše u optužnici, oko 9.30 sati zajedno su došli Odobašić i njegov prijatelj Arslan Mujić ne sluteći šta im se sprema.

Potom su sva trojica ušli u Turčinov kombi te su krenuli prema neuređenom parkingu u ulici Nikole Tesle, u neposrednoj blizini benzinske pumpe „T-oil“ i hotela „Biss Tours“.

Tu je optuženi zasutavio kombi i uzeo nož, te krenuo u krvavi pir.

Htio je najprije ubiti Mujića koji je sjedio na prednjem sjedištu u sredini vozila te mu je zadao ubod u grudni koš, odnosno u srce. Nakon toga je divljački nasrnuo na Odobašića koji je bio na sjedištu uz desna vrata kombija.

Najprije mu je sječivom zadao jedan ubod u lijevu stranu vrata u nivou grkljana. Time mu je napravio otvor dubine oko pet centimetara presjekavši mu aortu.

Mjesto zločina: Slučaj izazvao jezu i kod istražitelja
Mjesto zločina: Slučaj izazvao jezu i kod istražitelja

Nesretni Odobašić je pokušavao pobjeći, ali je ubica došao do suvozačevih vrata gdje mu je zadao još tri uboda nožem u vrat.

Žrtva je pala na zemljanu površinu blizu kombija. Tada mu ubica zadaje još nekoliko uboda, a potom presjeca kaiš od torbice koju je Odobašić nosio na ramenu ukravši 3.350 KM.

Smrt u dvorištu

Ubica se potom okrenuo da i od Arslana oduzme novac, ali žrtvu nije zatekao u kombiju iako je smatrao da ga je ubio.

Naime, nesretni muškarac, iako teško ranjen, izašao je iz kombija i uputio se prema ulici Velikog sudije Građeše, gdje se sakrio u dvorištu kuće vlasnika K. Č. i tu preminuo.

Ubica ostavio kombi i nastavio bjekstvo
Ubica ostavio kombi i nastavio bjekstvo

Ubica je potom upalio kombi i pobjegao. Kretao se ulicom ulicom Nikole Tesla u pravcu Glavne gradske magistrale i dalje prema naselju Blatuša, a zatim magistralnim putem M-17 u pravcu Lašve i dalje prema Busovači. Tu je ostavio vozilo na lokalitetu Grablje i pobjegao dalje.

Sutradan su ga pripadnici MUP-a Srednjebosanskog kantona uhapsili na lokaciji Raško Polje-Rasno.

Optužnica je potvrđena, a tužilac je predložio da mu se produži pritvor.