Portal 072info

Oralno zdravlje kod odraslih i mladih na kritičnoj razini

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

zubar

Federacija BiH suočava se s dvostrukim izazovom u vezi s ishranom i stanjem uhranjenosti djece, posebno one s marginalizovanih grupa i one koja su izložena riziku od različitih oblika pothranjenosti, ali i riziku od prekomjerne težine i gojaznosti, kao vodećih rizika za nastajanje masovnih nezaraznih hroničnih oboljenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tim povodom, u izjavi za Agenciju FENA prim.dr. Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravstva navodi da je „dokazano da karijes kao masovna hronična nezarazna bolest je, između ostalog, i posljedica neadekvatne ishrane i nedovoljno adekvatne oralne higijene, te nedovoljnog kontinuiranog praćenja oralnog statusa prije svega kod najmlađe populacije, pa i starije.

– Na području Federacije praćen je trend stanja oralnog zdravlja zuba i usta kod stanovništva. U odnosu na te pokazatelje stanje oralnog zdravlja kako odrasle populacije tako i mlade populacije je na kritičnoj razini – kazala je Doder.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz tog razloga Federalno ministarstvo zdravstva je pokrenulo inicijativu da u skladu sa Zakonom o stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti i u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u Federaciji BiH donese Program mjera za unaprjeđenje oralnog zdravlja stanovništva.

Poseban fokus, ističe, bit će na djecu predškolske dobi i na poticanje prirodne ishrane za najmlađu populaciju s naglaskom na poticanje dojenja, gdje se započinje s pripremom za zdrav rast i razvoj facijalnog sistema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zatim, fokus će biti na predškolskoj djeci radi očuvanju prvih stalnih zuba.

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME