Oralno zdravlje kod odraslih i mladih na kritičnoj razini

Podijelite vijest

zubar

Federacija BiH suočava se s dvostrukim izazovom u vezi s ishranom i stanjem uhranjenosti djece, posebno one s marginalizovanih grupa i one koja su izložena riziku od različitih oblika pothranjenosti, ali i riziku od prekomjerne težine i gojaznosti, kao vodećih rizika za nastajanje masovnih nezaraznih hroničnih oboljenja.

Tim povodom, u izjavi za Agenciju FENA prim.dr. Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravstva navodi da je „dokazano da karijes kao masovna hronična nezarazna bolest je, između ostalog, i posljedica neadekvatne ishrane i nedovoljno adekvatne oralne higijene, te nedovoljnog kontinuiranog praćenja oralnog statusa prije svega kod najmlađe populacije, pa i starije.

– Na području Federacije praćen je trend stanja oralnog zdravlja zuba i usta kod stanovništva. U odnosu na te pokazatelje stanje oralnog zdravlja kako odrasle populacije tako i mlade populacije je na kritičnoj razini – kazala je Doder.

Iz tog razloga Federalno ministarstvo zdravstva je pokrenulo inicijativu da u skladu sa Zakonom o stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti i u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u Federaciji BiH donese Program mjera za unaprjeđenje oralnog zdravlja stanovništva.

Poseban fokus, ističe, bit će na djecu predškolske dobi i na poticanje prirodne ishrane za najmlađu populaciju s naglaskom na poticanje dojenja, gdje se započinje s pripremom za zdrav rast i razvoj facijalnog sistema.

Zatim, fokus će biti na predškolskoj djeci radi očuvanju prvih stalnih zuba.

Fena