Orban: Evropska unija će se raspasti kao i Sovjetski savez

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mađarski premijer Viktor Orban danas je prikriveno usporedio sovjetske trupe koje su napale Mađarsku tokom revolucije 1956. i današnje institucije Evropske unije.

Obilježavajući 66. godišnjicu tog slomljenog ustanka, Orban je sugerisao da će EU, koja nastoji obuzdati demokratsko nazadovanje u Mađarskoj, završiti kao Sovjetski Savez koji se raspao prije više od tri decenije.

“Nemojmo se zamarati onima koji iz sjene ili s briselskih visina pucaju na Mađarsku. Završit će tamo gdje su završili i njihovi prethodnici”, rekao je Orban u govoru pred odabranom grupom gostiju u ruralnom gradu Zalaegerszegu u zapadnoj Mađarskoj, prekinuvši tradiciju držanja govora u Budimpešti na ovu godišnjicu.

Njegovo odsustvo iz glavnog grada na jedan od najvažnijih mađarskih državnih praznika dolazi u trenutku kada se njegova vlada suočava sa rastućim pritiskom stalnog talasa protesta mađarskih nastavnika i učenika.

Prosvjetari traže veće plaće i bolje uslove rada. U nedjelju su planirani novi protesti u Budimpešti.

Orban, koji naziva svoj oblik vladavine “neliberalnom demokratijom”, također je suočen s prijetnjom smanjenja finansiranja EU.

klix.ba