Orban: Mir u Ukrajini zavisi od Amerikanaca?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

– Mi smo na strani Mađara u rusko-ukrajinskom ratu, i naš odgovor na pitanje da li smo na dobroj ili lošoj strani istorije jeste da smo na mađarskoj strani”.

– Podržavamo i pomažemo Ukrajinu, u našem je interesu da Ukrajina bude suverena, i u našem je interesu da Rusija ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju Evropi, ali nije u našem interesu da odustanemo od svih naših ekonomskih odnosa sa Rusijom – rekao je Orban za “Mađar nemzet”.

Na pitanje da je kamen temeljac njegove politike da je u rusko-ukrajinskom ratu prvo potrebno primirje, a potom mir, ali da bi rat mogao da potraje čak i decenijama, Orban je istako da postoji i ta opasnost. “Istovremeno, Ukrajina može da se bori samo dok je SAD podržavaju novcem i oružjem. Ako Amerikanci žele mir, bit će mira”, istakao je on.

Orban je kazao da niko ne može da očekuje da će se Ukrajinci odreći dijela svoje zemlje zarad mira, energetske bezbjednosti i prosperiteta Evrope. “

To niko ne može očekivati. Ukrajina je suverena država, odluku o tome kada i zašto ratuju treba da donesu Ukrajinci”, rekao je mađarski premijer.

On je naglasio da Ukrajinci znaju oko čega žele da se dogovore, a da se o onome šta će dati i šta će dobiti, odlučuje tokom pregovora.