Ordinacije se pune djecom, pedijatri objasnili zašto: Ako imaju ove simptome, nemojte ih voditi doktoru

Ordinacije se pune djecom, pedijatri objasnili zašto: Ako imaju ove simptome, nemojte ih voditi doktoru

Iako bi mogli reći kako se od pojave koronavirusa čini kako druge bolesti, osim COVID-19 više ne postoje, situacija u ambulantama podsjeća da je jesen vrijeme raznih respiratornih bolesti, enteroviroza i vodenih kozica, piše Glas Slavonije.

U ordinaciji pedijatrice dr. med. Vlatke Krizmanić velik je broj slučajeva ospica, dok ih je manje u ordinaciji pedijatrice dr. med. Jadranke Petrović-Schneider kod koje je u zadnje dvije sedmice bilo mnogo slučajeva enterovirusa među djecom i vrtićke i školske dobi.‘

  • Pojava crijevnih viroza u ovo je vrijeme godine posve očekivana s obzirom na nedavni početak vrtićke i školske godine. U početku sve bude relativno mirno, a onda, drugu-treću sedmicun, počinju crijevne bolesti i bolesti respiratornoga sustava, i to isključivo zbog toga što je u pitanju kolektiv i djeca su zatvorena u zajedničkome prostoru gdje virusi lako kolaju – pojašnjava pedijatrica Petrović-Schneider. To i jest razlog zbog čega su ordinacije pune pacijenata.

Pedijatri savjetuju da roditelji prate opće stanje djeteta i ako je ono dobro, ima tek i pije dovoljno tekućine te mu je disanje uredno, preporuka je ostanak kod kuće, dok se u slučaju pogoršanja treba javiti doktoru.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE