Portal 072info

Organizmu je potreban magnezij

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Magnezij je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrija. Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu.

Najviše ga ima u kostima i zubima (60-65 posto), a ostatak je u mišićnom tkivu i ćelijama, i u krvi. Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Pomaže u unapređenju metaboličkih procesa, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prenosa kroz tijelo i učestvuje u stvaranju proteina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bez toga prerađivanje ugljenih hidrata, proteina i masti ne bi bilo moguće. Također, svakoj ćeliji u ljudskom tijelu treba odgovarajuća količina magnezija, jer u protivnom njihovo djelovanje slabi. Magnezij djeluje zajedno s kalcijem na kontrolu električnog impulsa u ćelijama. Koncentracija magnezija u zdravim ćelijama je mnogo veća od kalcija, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i djelovanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u ćelijama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog djelovanja ćelija ili njihovog odumiranja.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME