Organizmu je potreban magnezij

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Magnezij je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrija. Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu.

Najviše ga ima u kostima i zubima (60-65 posto), a ostatak je u mišićnom tkivu i ćelijama, i u krvi. Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Pomaže u unapređenju metaboličkih procesa, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prenosa kroz tijelo i učestvuje u stvaranju proteina.

ČITAJ JOŠ:  Nevjerovatna priča o beskućniku: Nije želio prodati izgubljeni vjerenički prsten, to mu je život preokrenulo

Bez toga prerađivanje ugljenih hidrata, proteina i masti ne bi bilo moguće. Također, svakoj ćeliji u ljudskom tijelu treba odgovarajuća količina magnezija, jer u protivnom njihovo djelovanje slabi. Magnezij djeluje zajedno s kalcijem na kontrolu električnog impulsa u ćelijama. Koncentracija magnezija u zdravim ćelijama je mnogo veća od kalcija, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i djelovanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u ćelijama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog djelovanja ćelija ili njihovog odumiranja.

ČITAJ JOŠ:  Glumac otkrio najveću tajnu "Ratova zvijezda"
GODISNJICA
MARKETING