Origano – najjači prirodni antibiotik

Origano – najjači prirodni antibiotik

Origano je samonikla mediteranska biljka koja važi za jednu od najlekovitijih biljaka svijeta. Naime, vrlo je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali, najlekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog lekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u Srednjem veku postalo je popularno u Evropi, u kojoj se koristilo za lečenje infekcija.

Ljekovita svojstva ulja origana

Najvrednija lekovita materija u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski naučnici su potvrdili da je ulje origana efikasno protiv 25 različitih bakterija, a najviše protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje te efikasno štiti od gripa, prehlade, varičela, zauški i ospica. Međutim, zanimljivo je da može zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

Uništava i tvrdokorne bakterije

Dokaza o lekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Izvrsno deluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica koji menjaju oblike i otežavaju lečenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana

sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i temenu te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primenjivati lokalno. U slučaju gljivica na

koži glave koje izazivaju perut preporučuje se dodati nekoliko kapi ulja prilikom šamponiranja.

Moguće djelovanje i protiv raka

Ulje origana moglo bi da postane deo terapije za lečenje raka. Naučnici su testirali delovanje karvakrola na ćelije raka prostate, ispitujući delovanje origana na maligne ćelije. Jedno istraživanje je predstavljeno u aprilu 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu i pokazalo je pozitivne rezultate.

Spriječava alergije

Ulje origana sadrži ruzmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E i najčešće se koristi u lečenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Usporava starenje

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprečavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za delovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ujeda

Ulje origana ima moć neutralisanja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, a takođe je korisno i za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja, piše sajt She.

Pomoć kod sportskih povreda

Olakšava grčeve i bol u mišićima, pospešuje zaceljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lekom za artritis. Od svih vrsta origana, 3 vrste su najlekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum; prva dva sadrže 30 do 60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog tako visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi lekovito ulje.

Vijesti.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica