Portal 072info

Originalna Lacoste majica koja košta 140 KM kod Kineza se prodaje po 30 KM

FOTO: CIN/Ilustracija

Načelnik Odjela za veze u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević rekao je da je u prvom polugodištu 2014. uvezeno 79.907 tona kineske robe iz Kine i drugih zemalja, dok su u istom razdoblju prošle godine uvezene 60.283 tone ove robe.

Uvoze se odjeća i obuća, što podiže i najveću prašinu u BiH.

Krivi i domaći trgovci

Dok jedni tvrde da se radi o nelojalnoj konkurenciji, drugi krive bh. trgovce koji su prihvatili njihovu igru. Jedan od vlasnika trgovine obućom i odjećom s kojim smo razgovarali tvrdi da se teško boriti protiv nelojalne konkurencije.

“Primjerice, originalna Lacoste majica košta 140 KM, a kod moje konkurencije krivotvorina iste te majice može se pronaći za 30 KM. S takvom krivotvorenom robom dođite u neku zemlju EU kao što su Italija ili Francuska i počinili ste kazneno djelo. Većina europskih zemalja zakonski je regulirala zaštitu brendova, ali ovdje se, nažalost, može kako hoće”, kaže za “Večernji list” trgovac. Ističe da dobar dio domaćih trgovaca kupuje upravo kinesku robu, a ne libe ih se kritizirati zbog načina rada.

Kvaliteta sve manje bitna

“Znam dio trgovaca koji kupuju robu od Kineza i podignu joj cijenu dovoljno da zarade odličan novac, a isti ti svojim kupcima pričaju protiv kineske robe i takvih trgovina. Naravno, ljudi su ovdje skeptični prema strancima pa će u većini slučajeva naivno povjerovati nekom domaćem trgovcu koji je kupio robu od stranaca”, kaže on. Ističe da se vodi sve manje računa o materijalu, kvaliteti i dugotrajnosti robe.

Kada je u pitanju uvoz kineske robe, samo iz Kine za prvih šest mjeseci 2014. je na tržište BiH plasirana roba u vrijednosti 269 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju njena vrijednost iznosila 126 miliona KM što je rapidan rast i potvrda dominacije takve uvozne robe.

“Potrošači znaju šta kupuju i zbog cijene se svjesno odlučuju za robu lošije kvalitete. Nekvalitetna i jeftina roba uvozit će se u BiH sve dok platežna moć stanovnika ne krene uzlaznom putanjom”, istaknuo je tajnik Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Večernji list

Podijelite članak