OSA ponovo spominje ‘hibridni rat’. Zadnji put je bio kada se istraživala Osmicina diploma

Podijelite vijest

Prije nekoliko dana u Banjoj Luci uhapšen je pripadnik OSA-e Robert Radonjić.

Sumnja se da je on koristio svoj položaj i da je odavao informacije narko-mafiji kako bi lakše organizirali svoj posao rasturanja droge. Radonjić je navodno bio član ekipe Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića.

Još od ranije se medijski špekulira, a čini se da informacije koje dolaze iz stranih zemalja i EUROPOL-a također ukazuju na isto – da će kriminalni laca voditi do samog vrha pojedinih policijskih i obavještajnih agencija pa tako i do OSA-e.

Upravo čini se zbog medijskih objava i navoda, danas je reagirala OSA-e na čelu sa direktorom Osmanom Mehmedagićem.

U saopćenju navode da se protiv OSA-e i njenog rukovodstva vodi hibridni rat.

“Tokom nekoliko posljednjih godina intenzivno se vodi hibridni rat protiv insitucija države Bosne i Hercegovine, pogotovo protiv Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Nažalost, napadi na Agenciju i njeno rukovodstvo sve su učestaliji posljednjih mjeseci s ciljem njene destabilizacije. Ovakvi dobro isplanirani napadi ometaju rad Agencije, ali ne i njeno funkcionisanje. Posvećeni smo svom zadatku, prvenstveno zaštiti interesa Bosne i Hercegovine i njenih građana, borbi protiv kriminala i korupcije i svih prijetnji koji dolaze iznutra ili izvana”, navode iz OSA-e.

Oni odbacuju navode koji rukovodstvo i Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH dovode u vezu sa osumnjičenima za krivična djela.

“Molimo sve medije da prilikom objavljivanja informacija Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i njenom rukovodstvu pišu na osnovu činjenica i na objektivan način kako se ne bi uznemiravala javnost u Bosni i Hercegovini i ugrožavao integritet Agencije i životi njenih uposlenika. Također, pozivamo sve partnerske agencije u Bosni i Hercegovini, policiju, tužilaštva i sudove na svim nivoima, da se aktivnije uključe u borbu protiv korupcije i kriminala”, ističu u saopćenju.

Zanimljivo je međutim da je Mehmedagić kovanicu ‘hibridni rat’ počeo često koristiti, a u upotrebu ju je ustvari ubacio sudija Branko Perić na jednom od suđenja protiv njega.

Tako je Mehmedagić ‘hibridnim ratom’ nazivao to što su mediji pisali o validnosti njegove diplome (nikad razjašnjen slučaj), ali i tome kada je pokrenuo istragu o tome ko je podnio krivičnu prijavu protiv njega.

U suštini, Mehmedagiću je ‘hibridni rat’ sve ono što ide kontra njega i kada se god pojave informacije koje njemu ne idu nikako u korist.

raport.ba


Podijelite vijest