Portal 072info

Osam stvari koje odmah morate da prestanete da radite telefonu ako ne želite da ga upropastite

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Smartfon je vjerovatno vaša mala beba. Nažalost, prema njemu se sigurno ne odnosite onako kako bi trebalo i radite neku od ovih 8 stvari, ili sve.

1. Nikada ga ne gasite

Telefon bi trebalo da gasite barem jednom nedeljno jer će u suprotnom vaša baterija umrijeti brže nego što bi trebalo.

2. Sve vrijeme su upaljeni WiFi i Bluetooth

Kada su obje ove funkcije upaljene, a telefon ih ne koristi, samo bespotrebno trošite energiju. Najbolje bi bio držati ih ugašene i paliti samo kada su vam potrebne.

3. Koristite telefon po ekstremnom vremenu

Vaš telefon ne bi trebalo da bude izložen vrelim, ili super hladnim temperaturama jer bi to moglo da isprazni bateriju ako je izuzetno hladno ili dovede do gašenja uređaja ako je isuviše toplo.

4. Punite ga cijelu noć

Svima nam je zgodno da telefon cijelu noć ostavimo da se puno, ali to nije dobra ideja jer na duže staze to može da ošteti bateriju i dovede do njenog bržeg pražnjenja. Najbolje bi bilo da telefon prestanete da punite prije nego što se baterija napuni do 100 odsto kapaciteta. Takođe, ne bi trebalo da čekate da se skroz isprazni prije nego što telefon povežete sa punjačem.

5. Praznite bateriju do samog kraja i punite je do samog vrha

Litijum jonske baterije koje se nalaze u većini telefona najbolje funkcionišu kada im je kapacitet između 50 i 80 odsto. Potpuno pražnjenje baterije može da dovede do „stanja duboke ispražnjenosti“ u kom litijum jonska baterija nije u stanju da održava napon. Stručnjaci savjetuju da se prema bateriji odnosite kao prema obrocima koje imate tokom dana.

6. Koristite punjač drugog proizvođača

Originalni punjači jesu skuplji, ali su vrijedni investicije. Neadekvatni punjači mogu oštetiti uređaj ili izazvati požar.

7. Ne čistite ga

WC šolje sadrže manje bacila od vašeg telefona, tako da bi defintivno trebalo da ga čistite. Posebnu pažnju obratite na portove na uređaju, kao i na zvučnik i mikrofon jer tu može da se nakupi dosta prljavštine od nošenja telefona po džepovima. Koristite čačkalicu ili malu iglu kako bi izbacili prljavštinu sa svih nepoželjnih mjesta.

8. Isključite praćenje lokacije na aplikacijama

Pojedinim aplikacijama, kao što su mape, potrebno je da znaju vašu lokaciju kako bi radile kako treba, dok druge mogu bez ikakvih problema da funkcionišu i bez ovog servisa. Idite na Settings > Privacy > Location Services kako bi deaktivirali ovu opciju, ili je samo isključite za određene aplikacije, piše Magazin.

Podijelite članak