Portal 072info

Osam trikova: Kako prepoznati osobu koja laže

Prepoznati lažova, tvrde stručnjaci, uopće nije teško.

Analitičarka i stručnjakinja za govor tijela dr. Lillian Glass, koja je objavila i knjigu na ovu temu, kaže, ako sumnjate da vas neko laže: “Posebnu pažnju obratite na izraze lica i govor tijela”.

Nakon čitanja knjige, ekipa s Bright Sidea priredila je za nas osam primjera – kako prepoznati osobu koja laže.

Vrte glavom

Kada postavite direktno pitanje nekoj osobi, a ona počne vrtiti glavom, vrijeme je da obratite pažnju i na druge detalje: možda ova osoba laže.

 

Ramena, disanje, glas

Kada je osoba nervozna i pokušava da slaže, njeno disanje postane teško, jačina glasa se smanji, a ramena spuste.

Stoji mirno

Sasvim je u redu biti potpuno opušten s bliskim osobama, ali ako je neko suviše miran, toliko da djeluje ukočeno, ovo je možda upozoravajući znak. Uopšteno, osoba koja laže želi sugovornika držati na distanci tako da ne posumnja ništa.

Teško se izražava

Ovo se dešava osobama koje lažu, jer ne samo da pokušavaju vas ubijediti u nešto, pokušavaju ubijediti i sebe. Također, osobe koje lažu često odgovaraju na pitanje istim riječima. Na primjer: “Da li si razbio/la čašu?” – “Ne, nisam razbio/la čašu”.

Kontakt očima

Neprekidan kontakt očima veoma je važan osobama koje lažu. Ako vaš sagovornik zuri u vaše oči i pokušava da održi kontakt očima na svaki mogući način, budite sigurni – pokušava vas prevariti.

Grickanje usana

Kada osoba pokušava da laže, često grize usne, jer nije sigurna šta i kako to želi reći. U tim situacijama, količina pljuvačke se smanjuje, zbog čega se grlo suši, pa “lažov” guta više i grize usne. Također, posmatrajte osmijeh – lažan osmijeh uvijek je lako prepoznati.

Konstantno se “brane”

Ruke su veliki pokazatelj nečije iskrenosti. Tako da, ako neko stalno dira vrat ili skriva osjetljive tačke na tijelu – kao da se “brane” – ta osoba sigurno želi nešto sakriti.

Dira usne rukama

Lažovi toga nisu svjesni, ali i na ovaj način žele sebe spriječiti da govore. Kada često dodiruju svoje usne, to znači da vam nešto ne žele reći.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box