OSCE: Patnje migranata će biti zaustavljene hitnom i koordiniranom akcijom vlasti

Screenshot 3 1477 48

Zbog loše situacije s kojom se suočavaju migranti, izbjeglice i azilanti, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je pozvala vlasti da se dogovore i donesu održiva rješenja koja će biti u skladu s ljudskim pravima, a odnose se na humanitarnu krizu koja je u porastu. “Posebno nas brine stanje u Unsko-sanskom kantonu gdje mnogi migranti, izbjeglice i azilanti žive u nehumanim i opasnim uslovima, konkretno unutar i oko Velike Kladuše i Bihaća. Iako su nedavno poduzete aktivnosti na smještaju pojedinaca iz bivšeg privremenog prijemnog centra Lipa ohrabrujuće u izvjesnoj mjeri, daljnje ljudske patnje će biti zaustavljene jedino hitnom i koordiniranom akcijom državnih, entitetskih i kantonalnih nivoa vlasti. Surovi zimski uslovi dodatno pogoršavaju ovaj problem jer su mnogi migranti, izbjeglice i azilanti prisiljeni spavati u teškim uslovima, gotovo bez skloništa, hrane i ostalih životnih potrepština”, naveli su iz OSCE-a u saopćenju za javnost.

Još veću zabrinutost, kako su istakli, izazivaju izvještaji o nasilnom vraćanju migranata i drugim kršenjima ljudskih prava na granici Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama Mreže za praćenje nasilja na granici, mnoga vraćanja tokom 2020. godine poprimala su neke oblike nasilja – od verbalnog vrijeđanja do fizičkih napada, krađe, iznuđivanja i silovanja, što je potpuno neprihvatljivo.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, kako bi dobila više informacija o ovim navodima, sastala se danas s predstavnicima nevladinih organizacija Amnesty International, Vijeća Danske za izbjeglice te organizacija Are You Syrious, Save the Children, No Name Kitchen i Puž.

U OSCE-u su napomenuli sve nivoe vlasti da se moraju pridržavati obaveza preuzetih po međunarodnim humanitarnim sporazumima i domaćem zakonu te ih podsjetili na važnost demokratskog nadzora u ovom pogledu.

Osim toga, mora se uspostaviti vjerodostojan i efektivan mehanizam praćenja koji uključuje relevantne međunarodne i državne institucije za ljudska prava i pripadnike civilnog društva.

Poručili su da ostaju na, kako su saopćili, raspolaganju vlastima za pomoć u uspostavi produktivnog političkog dijaloga kako bi se stanje unaprijedilo te da su spremni podržati toliko potrebna poboljšanja u koordinacijskim aktivnostima među kantonalnim, entitetskim i državnim nivoima vlasti.​

Fena

Prethodni članakPutin: Luksuzna palača ne pripada meni, ispiraju mozak narodu Rusije
Sljedeći članakGlumica o reditelju filma ‘Brzi i žestoki‘: Drogirao me, probudila sam se gola u njegovom krevetu