OSCE poručio NSRS-u: Povucite zakon o VSTV-u, ugrožavate nezavisnost pravosuđa BiH

OSCE poručio NSRS-u: Povucite zakon o VSTV-u, ugrožavate nezavisnost pravosuđa BiH

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau te generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid oglasili su se povodom odluke Narodne skupštine RS-a da izglasa Nacrt zakona o VSTV-u RS, piše Klix.

“Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je osnovna mjera zaštite u održavanju vladavine prava u zemlji. Uspostavljanje paralelne strukture na entitetskom nivou ugrozilo bi dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u zemlji i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti”, naveli su iz OSCE-a.

OSCE navodi kako potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima.

“Povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bilo bi suprotno slovu i duhu Sporazuma, ugrožavajući nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za krivičnu nekažnjivost”, saopćeno je.

Na kraju pozivaju NSRS da povuče ovaj zakon, a sve lidere u Bosni i Hercegovini da zajedno rade na stvaranju uslova neophodnih za konstruktivan politički dijalog, za dobrobit svih građana širom zemlje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica