Ose su omražene, ali ipak veoma korisne za čovječanstvo

Screenshot 7 12
Podijelite vijest

Mnogi vole pčele, a osjećaju odbojnost prema osama, međutim, ovi insekti uopće nisu loši.

U istraživanju obavljenom prije nekoliko godina je ustanovljeno da su ose sposobne za rasuđivanje i logiku, dok novo istraživanje pokazuje da su i korisne za čovječanstvo.

“Kada govorim ljudima o osama, oni su nezainteresovani i smatraju da ovi insekti nemaju svrhu. Međutim, istraživanja pokazuju da su itekako korisne. Jasno je da imamo različitu emotivnu povezanost s osama i pčelama, dugo živimo s pčelama u harmoniji, neke vrste smo pripitomili, ali veza između ljudi i osa često je neugodna jer kvare piknike i prave gnijezda u našim domovima. Uprkos tome moramo prevazići negativnu sliku o osama i zaštititi ih jer pružaju ekološku zaštitu našoj planeti. Njihov broj se smanjuje kao i u slučaju pčela, a svijet to sebi ne može priuštiti”, izjavio je za Guardian profesor Seirian Sumner s Univerzitetskog koledža u Londonu.

Ose su višestriko korisne jer se mogu koristiti za kontrolu i suzbijanje štetočina bez potrebe za korištenjem insekticida, korisne su za oprašivanje, a njihov otrov s emože koristiti u medicinskim istraživanjima tretmana za bolesti poput raka. Osim toga, mogu biti i adekvatna zamjena za meso.

Izuzetno je važno da razumijemo važnost osa u našim ekosistemima kako njihova populacija ne bi i dalje opadala.

Sumner tvrdi da ose dolaze u kontakt sa najmanje 960 vrasta biljaka, a 164 vrste uključujući orhideje u potpunosti su ovisne o osama kada je riječ o oprašivanju.

Ispostavilo se da većina osa ne ubada.


Podijelite vijest