AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kad su karijere estradnih umjetnika na staklenim nogama, traži se dodatni posao, pa se postavlja pitanje da li će hijerarhija drugog posla preuzeti vodeće mjesto? Sudeći prema njihovim novim preokupacijama, s obzirom na nestabilna dešavanja na muzičkoj sceni, osiguravaju sa dodatnim poslovanjima.

Rentaju nekretnine

Tako se već odavno Ibrahim Jukan upustio u biznis sa prehrambenim proizvodima. Husein Hasanefendić Hus iz Parnog valjka se bavi mikropoduzetništvom. Tu uključuje popravke audio vizuelne opreme javnog informisanja i sličnim poslovima. Sanja Doležal je već odavno na spisku TV Nove gdje prezentira kulinarske specijalitete i odakle ima primanja. Nekada popularni panker Marinko Bikšić potiče iz porodice koja se bavi pekarstvom, ali on je odlučio da pokrene proizvodnju čokolade koju je nazvao „Nadalina“ i čija firma dobro funkcionira.

Maja Tatić takođe radi na televiziji kao muzički urednik i tu ima platu dok je, recimo, Senna M dugi niz godina sa svojim studijom i biznisom utvrdio svoj drugi posao koji donosi više nego period kada je bio Senad od Bosne.

Halid Bešlić je krenuo sa pumpom, hotelima koje sada izdaje uz naknadu. Neda Ukraden, velike angažovanosti, otvorila je u Beogradu dječiju igraonicu i kafe slastičarnu. Darko Rundek režira radio drame popunjavajući prostor između nastupa. U advokatskoj kancelariji, pored pjevanja, radi Mladen Bodalec lider Prljavog kazališta isto kao i Omar Mehmedbašić Mjesečar koji takođe radi kao advokat. U politiku su otišli i odatle se finansirali jedno vrijeme Alma Čardžić, Fahrudin Pecikoza, Miroslav Škoro.

Halid Muslimović se odlučio za hotele i restorane, Dino Merlin za Magazu gdje su izloženi instrumenti. Hanka Paldum kao dodatni obrt odabrala je buregdžinicu „Tepsija“. Kamione vozi Mugdim Avdić Henda, Ramiz Redžepović, harmonikaš Fahro Poglavica je taksista u Njemačkoj, Šeki Turković razvozi brzu poštu isto kao i harmonikaš Harisa Džinovića Elo.

Drugi posao vezan za muziku ima Toni Cetinski. On je otvorio privatnu školu isto kao Emilija Kokić, Ivana Banfić. Kroz njihove škole prolaze brojni profili djece koji ih oduševljavaju i oduševljava ih supervizorstvo vokala. Od nekretnina žive i harmonikaši Samir Zavlan koji izdaje hotel, harmonikaš Mido Durić koji takođe izdaje nekretnine, Enes Begović izdaje apartmane u Neumu, kao i Subhija Šehović. Apartmane na crnogorskom primorju izdaje i Šako Polumenta a ujedno posjeduje hotele i restorane. I Goran Bregović svoje mnogobrojne nekretnine renta.

Zlata Petrović ulaže samo u stanove i živi samo od dobiti od nekretnina. Severina, pored sve popularnosti i vlastitog šou programa, na portalu snima radio džinglove. Brena i Boba pored donedavnih dionica u Grandu imaju saradnju sa svjetskim firmama, vinariju baš kao i Miroslav Škoro koji pravi vrhunska vina u svojoj vinariji a i suvlasnik je nekih od medijskih kuća. Saša Popović pored produkcije ima i bolnicu. Branka Sovrlić sa svojim suprugom Sadikom Pašićem Pajom, nekadašnjim menadžerom, drži restorane. Dragana Mirković se obezbjedila sa DM televizijom i finansiranjem od reklama.

„Vruć krompir u ruci“

I Ivan Milinković, nekadašnji pjevač Legendi na Kosmaju uz svoju vikend kuću otvara radionicu za proizvodnju predmeta od drveta. Sam pravi kuhinjske elemente i detalje za kuću. Uz sve se bavi i voćarstvom, dok se Alen Islamović bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Bilo kako bilo, podugačka je lista onih predstavnika muzike koji su se na kako takav način obezbjedili shvativši da estrada nije bajka nego da je kako kažu „vruć krompir u ruci“ sa kojim se treba boriti i iza kojeg ostaju posljedice. A ko se ne zna boriti i izboriti, to smo imali priliku vidjeti baš tokom pandemije i apstinencije od nastupa i zarade od muzike.

Express