Portal 072info

Osiguranici u ZDK će plaćati dodatnih 20 KM ako žele biti oslobođeni participacije

Jedan od osnovnih razloga za uvođenje mogućnosti plaćanja premije zdravstvenog osiguranja je slaba naplata participacije i benefiti koje će ostvariti osigurana lica od uvođenja premija. Stručna služba Zavoda uvidjela je da će se uvođenjem premije zdravstvenog osiguranja značajno povećati prihodi Zavoda, što će u konačnici imati pozitivan efekat na ukupan zdravstveni sistem na području Zeničko-dobojskog kantona.

Uvođenjem plaćanja premije-markice zdravstvenog osiguranja je u interesu osiguranih lica koja će imati mogućnost da sami izaberu da li će plaćati participaciju prilikom svakog korištenja primarne, specijalističko-konsultativne i bolničke zdravstvene zaštite ili će plaćanjem premije zdravstvenog osiguranja biti oslobođeni od plaćanja participacije shodno Odluci o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite.

Najveći benefit od uvođenja premije (markica) osjetilo bi radno sposobno stanovništvo iz razloga što ta kategorija nije oslobođena plaćanja participacije, te da prema važećoj odluci učestvuju u troškovima korištenja zdravstvene zaštite.

U praksi to znači da radno sposobno stanovništvo plaća prvi pregled kod ljekara primarne zdravstvene zaštite 2 KM, prvi pregled u konsultativno spec. zdravstvenoj zaštiti plaća se 4 KM, laboratorijski nalazi se kreću u rasponu od 2 KM do 15 KM, UZV 10 – 15 KM po organu, CT dijagnostika od 50 – 100KM, BO dan u bolnici 5 KM itd. (pojednostavljeno rečeno – radno sposobno stanovništvo plaća participaciju za sve usluge obuhvaćene Odlukom o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite). Uplatom premije osiguranja radno aktivno stanovništvo ne bi više plaćalo participaciju.

Zatim, penzioneri, djeca, RVI i druge kategorije koja su inače oslobođena plaćanja participacije, plaćanjem markice ne bi plaćali 1 KM po receptu, a isto tako ove kategorije i dalje ne bi plaćale učešće u troškovima banjsko klimatskog liječenju i učešće za ortopedska i druga pomagala shodno važećoj Odluci.

Plaćanje premije (markica) bilo bi na dobrovoljnoj osnovi, tako da bi osigurana lica koja ne izvrše uplatu premije osiguranja i dalje plaćala neposredno učešće (participaciju) u skladu sa važećom Odlukom.

Iznos, odnosno visinu premije utvrđuje Upravni odbor Zavoda do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu, a prema našim kalkulacijama, preliminarno bi mogli kazati da bi visina premije na godišnjem nivou iznosila 20 ili 25 KM.

“S ovim, sigurni smo da bi se ostvarila obostrana korist, kako za osigurana lica, tako i Zavod zdravstvenog osiguranja, tako što će se obezbijediti pružanje kvalitenije zdravstvene zaštite i šira prava po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja. Takođe, analizirali smo i iskustva drugih kantona, prije svega Hercegovačko-neretvanski kanton, Tuzlanski kanton, Unsko-sanski kanton i Srednjo-bosanski kanton, koji već godinama primjenjuju premiju zdravstvenog osiguranja (tzv. Markice), te na osnovu njihovog pozitivnog iskustva i svih navedenih razloga, smatramo opravdanim uvođenje premija-markica i u našem kantonu”, poručuju iz ovog Zavoda.

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je na 18. sjednici od 11.08.2017. godine donio Odluku o usvajanju Odluke o dopunama Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite, a ovaj prijedlog trebao bi se uskoro razmatrati i na Skupštiti Zeničko-dobojskog kantona.

Zenit.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box