Portal 072info

Osiguravajuće kuće na meti prevara: Pet posto saobraćajnih nesreća su lažirane

Zarade od lažiranja saobraćajnih nesreća kreću se od 15 do 30.000 maraka. Podaci su ovo bh. osiguravajućih kuća, koje se zbog sve teže ekonomske situacije u zemlji susreću svakodnevno s prevarama u oblasti osiguranja. Najčešće se lažiraju saobraćajne nesreće, naručuju krađe vozila, a neki su išli tako daleko pa su izmišljali i preuveličavali tjelesne povrede da izvuku novac.  

Agencija za osiguranje BiH navodi da su za devet mjeseci 2016. osiguravajuće kuće građanima isplatile 177 miliona odštete, od čega za štete na vozilima, gdje se bilježe najveće prevare, čak 79.689.338 maraka! 

Lažne nesreće 

Iz UNIQA osiguranja kažu da se stalno susreću s pokušajima prevare. Ističu da to nije samo slučaj kod nas, nego da se širom svijeta traže načini da se nadmudre osiguravajuće kuće

– Prema procjeni struke, sumnjivo je oko pet posto prijavljenih zahtjeva za naknadu iz osiguranja. U tim slučajevima postoje elementi nezakonitog pribavljanja koristi. Ni kod nas nije drugačije, susrećemo se i mi s odštetnim zahtjevima gdje postoji sumnja u pokušaj prevare. Na našim prostorima najčešće se lažiraju saobraćajne nezgode, pri čemu se pokušava naplatiti putem osiguranja autoodgovornosti i kasko osiguranja. No, pokušaji prevare dešavaju se i u okviru imovinskih osiguranja, osiguranja od nezgode ili zdravstvenog osiguranja. Nasreću, među osiguravajućim društvima sve je popularnija primjena specijaliziranih softvera za sprečavanje prevara u osiguranju, koji detektuju ovakve pojave – kažu iz UNIQA-e.

I u drugim osiguravajućim kućama ističu da se najčešće lažiraju saobraćajne nesreće, odnosno štete po osnovu osiguranja automobilske odgovornosti i lažiranih tjelesnih povreda, ali ističu i da su odštetni zahtjevi po drugim vrstama osiguranja također predmet lažiranja.

Saznajemo i da se u praksi dešavalo da oštećenici pokušavaju naplatiti štetu i kod više osiguravajućih društava.

– Znatan je broj otkrivenih pokušaja osiguravajućih prevara. Uglavnom se radi o ograničenom krugu osoba koje su u dobroj komunikaciji s policijom, zdravstvenim radnicima, advokatima, pa čak i s ljudima koji rade u sudskoj vlasti – tvrde iz osiguranja.

Navode i da je pokretanje krivičnih prijava samo jedan od načina rješavanja ovog učestalog problema, jer je bilo slučajeva da su vozačima na osnovu prijavljenih automobilskih šteta isplaćivali i do skoro 30.000 KM. 

Crna lista 

Nažalost, ovim prevarama nije se stalo ukraj iako je Udruženje društava za osiguranje u FBiH formiralo komisije za sprečavanje prevara. 0Njihov osnovni cilj je da smanje broj prevara u osiguranju. 

Osiguravatelji kažu da su većinom nezadovoljni radom komisija, jer one ne prate rad sličnih komisija u Srbiji i Crnoj Gori, iako su one potpuno razvile sistem “crnih lista klijenata”, koji BiH još, nažalost, nema. 

– Trebat će još vremena da u BiH kao u susjednim zemljama imamo hapšenja kada su u pitanju ljudi koji namjerno na bh. saobraćajnicama izazivaju udese zarad dobiti – kažu iz Udruženja. 

USKOK otkrio prevare i u Hrvatskoj

S pokušajima prevare susreću se i u Hrvatskoj. Prošle sedmice, naime, USKOK je otkrio kako je banda varalica usred Zagreba lažirala lančani sudar sa sedam auta. 

Objavljeno je da su inscenirali ukupno 19 nesreća i da su učesnici za 3.000 kuna glumili da su ozlijeđeni. Zbog fiktivnih sudara optuženo je 147 osoba.

Avaz.ba

Podijelite članak