Osiguravanje Povorke ponosa: MUP KS zatražio asistenciju kolega iz četiri kantona, FUP-a i DKPT-a

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U skladu sa procjenom Štaba osiguranja “Povorka ponosa 2019.”, 8. septembra će biti angažovan dovoljan broj policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a zatražena je i asistencija drugih policijskih agencija.

Obzirom na karakter skupa i konfiguraciju terena na kojem se odvija skup, Štab je kako saznajemo odlučio zatražiti asistenciju drugih policijskih agencija.

Pomoć je zatražena od policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiHFederalne uprave policije i policijskih službenika iz četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.

Treba istaći da su jučer i danas stigle najave okupljanja građana koji na dan održavanja Povorke ponosa u Sarajevu žele iskazati nezadovoljstvo što je povorka organizovana u glavnom gradu BiH, što će definitivno predstavljati dodatni sigurnosni rizik.

Prema potvrđenoj trasi kretanja učesnici povorke će šetati od Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH na Marijin Dvoru, što je ruta od blizu dva kilometra.

Policijski službenici će morati osigurati nesmetano i sigurno kretanje više od 500 učesnika povorke ponosa, te blokirati brojne sporedne ulice kako ne bi došlo do narušavanja sigurnosti te remećenja javnog reda i mira.

Klix.ba