Portal 072info

Osim mrtvih na izborima u BiH glasaju i dvojnici

izbori2020
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izrazio je sumnju da službe susjednih zemalja udruženim zločinačkim poduhvatom rade na zloupotrebi biračkog prava bh. glasača. A njih je sve više koji prijavljuju da se nalaze na biračkim spiskovima za glasanje iz inozemstva, iako nikada nisu živjeli izvan Bosne i Hercegovine. Nakon mrtvih birača sad i dvojnici na djelu.

– Imam opravdane sumnje da se radi o organiziranom udruženom zločinačkom poduhvatu radi na zlupotrebi biračkog prava, ali ne samo od individualaca već i službi susjednih zemalja – izjavio je Arnautović.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Ne znam šta je taj član mislio i nisam sklon da ukazujem na te probleme i nemam nikakvih dokaza da su neke sigurnosno-obavještajne službe uključene u to. Paušalno donositi neke svoje zaključke u zemlji kao što je BiH je jako neprimjereno i opasno – kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Objašnjenje na koje službe i kojih zemalja je Arnautović mislio, iako smo uputili zahtjev, nismo dobili. Činjenica je da su izbori u našoj zemlji mnogima prilika da zloupotrebom tuđeg biračkog prava ostvare rezultat više. Posebna prilika za to su glasovi putem pošte. Tako će Dajana Pantić svoje biračko pravo ostvariti dva puta. U odustvu, ali i u svom gradu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Kad sam ukucala svoje ime i prezime, izbacilo je istu godinu rođenja i prebivalište Banjaluka. Znači da me neko prijavio, neko fizičko lice me prijavilo iz Srbije da ću glasati otuda i da nisam trenutno u Banjaluci – navodi Dajana.

– Osim sebe, letimičnim pregledom našao sam imena još deset ljudi koji su ili moji prijatelji, kumovi ili poznanici ili njihova djeca – dodaje Velimir Zdjelar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Prijave koje CIK sada provjerava rezultat su građanskog angažmana, oni sami sebe pronalaze na spiskovima, ali upitno je koliko godina unazad je neko glasao u njihovo ime.

– Kad budemo glasali na sljedećim izborima da javimo njima da oni ponište taj glas iz inostranstva. Sad, ne zanima mene poništenje glasa, mene zanima otkud njima moji lični podaci – ističe Dajana.

– Iza toga stoje stranke. Zašto bi to pojedinac samoinicijativno radio? Pitao bi se za koga to treba da radi, za koga mora na taj način da registruje – smatra Šehić.

I dok lideri političkih stranaka ne postižu konsenzus o izmjenama Izbornog zakona kojim bi omogućili svakom građaninu da bira i bude biran, ni tehničke izmjene poput identifikacije otiskom prsta, skeniranja listića, prozirnih kutija,videonadzora nisu im prioritet, jer sve to ne ostavlja prostora za nastavak izbornih prevara i krađe glasova prenosi Federalna.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

SDA NEPOŽELJNA U ZENICI: Gnjev prema novinarima usmjerite na svoju lošu politiku koju godinama provodite!

072info.com

Koliku cijenu ćemo platiti zbog straha od virusa, egoizma, tvrdoglavosti, želje za apsolutnom vlašću ili kombinacije svega navedenog?

072info.com

SDA angažovala migrante za podjelu materijala

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6