Portal 072info

Osip kod beba: Što ga izaziva i kako ga se riješiti?

Malene bucmaste bebine nožice pravi su magnet za osipe. Nije to ništa neuobičajeno i zabrinjavajuće, no bebi svakako nije ugodno kada se osip pojavi. Najčešće se javlja na pregibu gdje završava pelena, no ponekad se pojavljuje i na cijeloj guzi i nožicama. Zašto do toga uopće dolazi i kako spriječiti i liječiti?
Gotovo 20% beba razvije u vrijeme nošenje pelena atopijski dermatitis. Koža postane suha i osjetljiva, počinje pucati ili izbiju crveni plikovi koji mogu peckati i svrbjeti. Najbolji način za sprječavanje toga je održati kožu dovoljno hidratiziranom i redovito mijenjati pelene.
Izbjegavajte korištenje vlažnih maramica jer će samo pomoći osipu da se proširi. Dovoljno je prilikom promjene pelena mokrom krpicom obrisati dijete. Mijenjajte pelene redovito i pokušajte prilikom svake promjene pelena ostaviti bebinu guzu „na zraku“ kako bi se potpuno osušila prije nego ju zamotate u pelenu.
Osim na pelenskom području vrlo često se atopijski dermatitis zna javiti iza koljena. Crvenilo, ljuskanje kože i nelagoda najčešći su simptomi.
Za vrijeme kupanja nemojte dijete predugo ostavljati u vodi. Nakon izlaska iz kada kožu je potrebno vrlo dobro osušiti, no nemojte trljati ručnikom  i ovako osjetljivu bebinu kožu, već lagano tapkajte. U početku kupajte bebu samo mlakom vodom, postepeno uvodeći vrlo nježna sredstva za kupanje s neutralnim pH kako ne bi dodatno isušili djetetovu kožu. Nakon što je koža suha zaštitite ju hidratantnom kremom za osjetljivu kožu.
Ne pomažu nježna sredstva? Stavite šoljicu zobi u kupku za bebe zajedno s vodom u kojoj se kuhalo jer vrlo dobro smiruje iritacije.
index.hr
Podijelite članak

Počitajte još

Darovana prva beba rođena na Dan Zenice

D.H

KBZ: U toku vikenda rođeno čak 19 beba

Redakcija

KANTONALNA BOLNICA ZENICA: U protekla 24 sata rođeno 17 beba

Redakcija