Portal 072info

Osman ef. Kozlić: Svaki pucanj u krugu od 100 metara oko Ferhadije smatrat ćemo napadom

Prema nezvaničnim ranijim saznanjima iz Policijske uprave Banja Luka, dvoje odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhad-pašinu džamiju, da bi potom iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo saopćeno da hitac nije bio usmjeren prema vjerskom objektu.

“Službenici Policijske uprave Banja Luka lišili su slobode A.K. (1977) i A.B. (1983) oba iz Banja Luke, zbog postojanja osnova sumnje da su istog dana oko 02:50 sati, u Banja Luci u ulici Kralja Petra I Karađorđevića, ispred ugostiteljskog objekta, ispalili hitac iz vatrenog oružja”, kaže se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Muftija Kozlić objašnjava da su ugostiteljski objekti udaljeni 15-20 metara vazdušne linije od banjalučke džamije i da je onaj ko je pucao morao biti okrenut prema vjerskom objektu.

“Kad su informacije procurile, a procurile su iz redova MUP-a RS, ja sam morao objaviti saopćenje. Nisam ga objavio prije nego što čujem zvaničnu potvrdu iz MUP-a. Oni treba da obrazlože kako su informacije procurile i kako su dospjele na banjalučke portale”, kaže efendija Kozlić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poručio je kako je incident koji se dogodio na muslimanski vjerski blagdan Kurban-bajram prevršio svaku mjeru i da može biti vrlo opasan.

“Pozivam institucije da rade svoj posao, da izgrednike najoštrije kazne prema zakonu i da se takve pojave spriječe. To je pucanj u sve nas. Jedan objekat kao što je Ferhadija je javno dobro muslimana i kulturno-historijski spmenik svih građana BiH pa i cijelog svijeta”, istakao je efendija Kozlić za Klix.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napominje da se ta linija više ne smije preći i da očekuje javnu osudu svih društveno-političkih aktera u BiH, ali ne da se incident koristi za kampanje koje su već počele

Upitan da li postoje oštećenja na Ferhad-pašinoj džamiji, efendija Kozlić odgovara da se vrše provjere.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“I ovo nam je dovoljno upozorenje”, poručio je Osman ef. Kozlić za Klix.ba.

Muftijstvo banjalučko je ranije saopćilo da je Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci bila izložena činu koji se, s obzirom na to u kojem vremenskom kontekstu se desila, može smatrati terorističkim činom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama”, saopćilo je Muftijstvo banjalučko.

Navode da od nadležnih institucija očekuju da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh”, saopćeno je.

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME